Opinie

Topsporters 'Losersvlucht' zijn allemaal 'winners'

De ingezonden brieven van donderdag 17 augustus.

Beeld anp

Brief van de dag

Sinds kort hebben we er een nieuw woord bij: 'Losersvlucht', een vlucht, uitgevoerd door de KLM, voor olympische topsporters die de finale niet gehaald hebben, of juist wel, maar geen medaille hebben gewonnen. Een vlucht vol topsporters die jaren bezig geweest zijn voor dat ene moment. Vrouwen en mannen in de kracht van hun leven. Mensen die er jaren helemaal voor zijn gegaan zijn.

En dat ene moment ging hopeloos mis: onverwachte blessures, niet in vorm, motivatie, drank, noem maar op, met groot gevolg: je bent voor de rest van je leven een 'loser'.

Ik stel me zo voor dat deze vlucht begeleid wordt door psychiaters, psychologen en allerlei andere therapeuten om deze 'losers' - huilende, wanhopige topsporters - liefdevol bij te staan. Een goede kennis van mij heeft een prachthond. Een geweldige afgekeurde labrador. Kan een labrador afgekeurd zijn? Dat kan. Deze hond werd opgeleid tot 'hulphond' maar hij was helaas bang voor onweer. Toen ze hem kochten heette hij 'Loser', maar hij is snel omgedoopt tot 'Winner', bang voor onweer of niet.

Elke sporter die ooit in zijn of haar leven heeft mee gedaan aan de Olympische Spelen is in mijn ogen een winner. Er hoeft geen excuus gezocht te worden voor wat er verkeerd ging. Het zijn mensen waar iedereen bewondering voor heeft, die helemaal gaan voor hun passie. Mensen die veel hebben moeten opgeven. Kortom, geweldige mensen!

Mirjam Everhard, Wormer

Albert Verlinde

Serieus!? Een hele pagina over Albert Verlinde!? Mét kleurenfoto's!? En het erge is: ik heb het nog gelezen ook.

Fréderique van der Laan, Soest

Controle Schiphol

Best een grappige zin in het verhaal over de beveiliging van Schiphol, dat dat er vele wegen naar de luchthaven leiden, maar dat er slechts één route vol staat met beveiligers. Als inwoner van Amstelveen weet ik al jaren de alternatieve routes te vinden, de experts die voor mijn veiligheid zorgen niet.. .Best treurig eigenlijk.

Ada Schotting, Amstelveen

Turkse gezondheidszorg

Het Turks-Nederlandse gemeenteraadslid Ilhan Tekir (GroenLinks) beweert dat het Westen te hardvochtig over Erdogan oordeelt. Als voorbeeld van Erdogans prestaties geeft hij gezondheidszorg. Misschien moet Tekir zichzelf beter informeren.

Hij kan bijvoorbeeld beginnen met het bestuderen van belangrijkste indicatoren dat de OESO gebruikt bij het meten van prestaties van lidstaten (beide Nederland en Turkije zijn oprichtende lidstaten) op het gebied van gezondheidszorg. Het Turkije van Erdogan staat min of meer in alle ranglijsten helemaal onderaan tussen de 35 landen ontwikkelde landen als het om gezondheidszorg gaat. Ik vraag me af waar deze illusie van Tekir vandaan komt.

Kivilcim Pinar, Alkmaar

Yuri van Gelderplein

Als Waalwijkers waren we trots op onze eigen en enige topsporter van wereldformaat. Er werd zelfs een plein naar hem vernoemd. Nu overheerst de schaamte over de morele val van onze turner die nagenoeg het hoogtepunt van zijn sportieve loopbaan bereikt had. Opvallend detail: het Yuri van Gelderplein is een schoolplein.

Belangrijkste les: ook Yuri moet nog veel leren.

Joop van Oene, Waalwijk

Hef belasting

Er wordt voorzichtig gesproken over een vertraging dat het Verenigd Koninkrijk uittreedt uit de Europese Unie. Gezien het feit dat het Britse pond significant aan het dalen is worden produkten vanuit Nederland en andere Europese lidstaten veel duurder en ontstaat er een moeilijke concurrentie positie. Een oplossing voor dit fenomeen zou in mijn ogen zijn om alvast te gaan starten met invoerrechten te heffen op Britse producten zodat deze oneerlijke situatie gestopt kan worden. Engelse firma's kunnen nu tegen relatief goedkope prijzen hun producten afzetten in Europese Unie. Men heeft gekozen om uit de Europese Unie te gaan, dan moeten wij dat respecteren en niet toezien dat de Europese thuis markt nadelig beïnvloedt wordt door Engelse producten.

Kortom als een vertraging van de uittreding noodzakelijk is, om dan in ieder geval tegen dit fenomeen op te treden en te corrigeren. In mijn ogen zou het heffen van invoerrechten dus een prima oplossing kunnen zijn.

D. Vreeling, Purmerend

Dromen ven betere toekomst

Maurits Kok stelt de Nederlandse emigratie tijdens crisisjaren in de negentiende eeuw gelijk aan de hedendaagse 'gelukszoekers' die naar Nederland komen. Dit is niet juist.

Nederlandse immigranten in de VS kregen geen hulp en hebben zelf hun dorpen, boerderijen, bedrijven, hun economische toekomst moeten bouwen in barre omstandigheden. (De American Dream maakte je zelf)

In het 250 keer kleinere Nederland kost een asielzoeker anno 2016 gemiddeld 23.000 euro per jaar en komt een boer uit Aleppo, schoenmaker uit Afghanistan of visser uit Somalië uiteindelijk erg moeilijk aan de bak in de postindustriële Nederlandse samenleving, die zich almaar naar een hoger technologisch niveau ontwikkelt.

Zavisha Maximilian Metz, Almere

Holland House

Als winnende atleten niet willen verschijnen in het Holland House, worden ze dan ook op het vliegtuig gezet omdat dat een afspraak is?

Peeke de Vries, Meppel

Ahold schendt code

Met terugwerkende kracht wil Ahold zijn leveranciers minder betalen. Veel mensen vinden dit te ver gaan. Laten we als grote groep kleine consumenten dit voorkomen door niet meer bij AH te kopen. Hierdoor verdwijnt de macht en mogelijkheid van misbruik door Ahold en hoeven ze ook niet meer op de kleintjes te letten.

Henk Hilstra, Texel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden