Topsporters in gevechtstenue

Van de fotograaf moeten de militaire topsporters ook nog even op een rupsvoertuig klauteren. Fier steken de sporters, gehuld in camouflagekleuren, even later de handen in de lucht....

Dinsdag, bij Griekse temperaturen, presenteerde Defensie op legerplaats Harskamp haar topsportselectie. Dertien leden hadden zich voor de gelegenheid in het gevechtstenue gehesen. Het is een uiteenlopend stel, afkomstig van de vier legeronderdelen, marine, luchtmacht, landmacht en marechaussee. Bekendste is Mark Huizinga, olympisch judokampioen.

Ook onder de wapenen zijn onder meer atleet Bram Som, judoka Deborah Gravenstijn, schermster Sonja Tol en schutter Dick Boschman. Deze vijf zullen over 65 dagen het Olympisch Stadion van Athene binnenlopen, waarbij de kans groot is dat Huizinga de Nederlandse driekleur zal dragen.

Voorheen waren er ook topsporters militair, maar was er geen sprake van samenwerking tussen de onderdelen, vertelt luitenantkolonel Hans van Zetten, conator van het topteam. Pas vorig jaar werden de militaire sporters samengebracht in de Defensie Topsport Selectie (DTS).

In de vorige eeuw was van gericht topsportbeleid bij Defensie nooit sprake. Sporters kwamen via de dienstplicht toch wel onder de wapenen. Zo speelde menig beroepsvoetballer ook wedstrijden in het militair elftal.

Na het afschaffen van de dienstplicht kwamen er wel topsporters in dienst, maar met hun bekendheid werd nooit veel gedaan. Pas na de Spelen van Sydney in 2000 gingen de ogen open op het ministerie.

De gouden plak van Huizinga, die met F16's het land werd binnengehaald, zorgde volgens staatssecretaris Cees van der Knaap voor 'veel positieve reacties'.

Het leger werkt sindsdien graag met sporters die actief zijn in sporten die 'verwantschap hebben met het militaire beroep', aldus Van Zetten. Zo zijn boksers en judoka's welkom, worden taekwondoka's en schutters met open armen ontvangen en zijn atleten graag gezien. 'Nee, voor een schaker hebben we geen plaats.'

Ook teamsporters en beroepssporters kunnen we niet plaatsen, zegt Van Zetten. Daarnaast is een A-of B-status van NOC*NSF verplichten moet 'de sporter in kwestie 'een boegbeeld voor zijn of haar sport zijn'.

Veertien topsporters maken nu deel uit van de selectie, er is ruimte voor nog eens elf. 'De aanvragen stromen bij tientallen binnen', aldus Van Zetten. 'Er is interesse vanuit de zeilwereld, er zijn veel atleten bij, maar ook judoka's, turner Yuri van Gelder en zwemmers.'

In nauw overleg met sportbonden en NOC*NSF worden de ledengekozen. Zo zal Defensie in de nabije toekomst, met teruglopende subsidies van de overheden richting bonden, zich meer en meer ontpoppen als hoeder van een deel van het topsportklimaat in Nederland.

De belangrijkste taak van de militaire sporters is niet de verdediging van het vaderland. Nee, er worden ten eerste 'aansprekende sportprestaties' van hen verwacht. Daarnaast worden ze ingezet bij pr-activiteiten en geven ze clinics aan collega-militairen.

Van Zetten: 'Husnu Kocabas gaf onlangs boksles aan mariniers. Een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee die mariniers onderricht, dat is in de militaire wereld opmerkelijk, hoor. Maar de mariniers vonden het prachtig.'

Uiteraard moeten de militaire topsporters ook nog 'gewoon' werken, het leven bestaat niet alleen uit sporten. Luitenant Huizinga werkt twintig uur als stafofficier op het hoofdkwartier van de luchtmacht, sergeant Som is redacteur internet bij de luchtmobiele brigade en sergeant Boschman is als olympisch schutter, het zal niet verbazen, instructeur lichte wapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden