Topsport vereist ook topsportgeneeskunde

SHANGHAI - Sportgeneeskunde in Nederland moet op korte termijn topsportgeneeskunde worden. Met die opdracht is voormalig PSV-clubarts Cees-Rein van den Hoogenband de voorbije maanden aan de slag gegaan. Hij heeft, mede in opdracht van sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Sport (VWS), de situatie in Nederland geïnventariseerd.

Er moet veel verbeterd worden, zo luidt al jaren de uitgesproken opvatting van VdH senior, de vader van olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. De medicus uit Geldrop, de motor achter geslaagde ondernemingen als Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland en het Eindhovense zwemstadion, heeft een budget van 1,5 miljoen euro tot zijn beschikking voor het opzetten van een extra sterk netwerk.

Dat subsidiegeld is twee jaar geleden door het ministerie van Sport (VWS) al toegezegd aan het NOC. Olympisch chef de mission Maurits Hendriks, ook technisch directeur van de sportkoepel, had er destijds op aangedrongen bij staatssecretaris Bussemaker. 'Want de topmedische zorg moet beter in de Nederlandse sport', aldus Hendriks die Van den Hoogenband senior vorig jaar al binnen zijn organisatie haalde.

Op 1 juli is de chirurg uit Geldrop officieel voor twee dagen per week in dienst van NOC*NSF gekomen. Hij leidt als chef-arts in 2012 ook de Nederlandse olympische ploeg in Londen. In Eindhoven leidt Van den Hoogenband een eigen medisch centrum voor topsporters, TopSupport.

De eerste inzet van de beleidsmakers Hendriks en Van den Hoogenband is om de Nederlandse sportgeneeskunde te concentreren op vier plaatsen. Dat zijn de CTO's (Centrum voor Topsport & Onderwijs) in Arnhem (Papendal), Amsterdam, Heerenveen (Sportstad) en Eindhoven/Den Bosch. In al die centrale sportsteden wordt samengewerkt met ziekenhuizen (in de omgeving) die een reputatie genieten op sportmedisch gebied. Dat zijn Gelderse Vallei, het Lucas Andreas, Tjongerschans en het St. Anna.

Als in de nieuwe, olympisch geleide opzet ook een plaats komt voor de grootste sportbond van Nederland, voetbalbond KNVB, dan komt er zo mogelijk in Zeist nog een filiaal van het sportgeneeskundig netwerk. Daarover lopen nog onderhandelingen. Hendriks zegt dat zijn NOC*NSF graag samenwerkt met de voetbalbond, als in het befaamde medische centrum te Zeist ook plaats is voor niet-voetballers.

De gehele operatie wordt voorbereid door het nieuw aangestelde Olympisch Medisch Platform, OMP. Dat is er gekomen op voorspraak van technisch directeur Hendriks. De medici Peter Vergouwen, Henk van der Hoeven, Frank Backx en Peter Verstappen maken met Van den Hoogenband deel uit van het OMP. Robert van Cingel vertegenwoordigt de fysiotherapeuten.

Het platform buigt zich met zijn gegroepeerde deskundigheid ook over ernstig geblesseerde topsporters. Zo wordt de al een jaar door blessures geplaagde schaatskampioen Sven Kramer behandeld volgens een protocol dat door het OMP is opgesteld. De diagnose is intussen succesvol vastgesteld. Vergouwen is de behandelaar van Kramer.

Het nieuwe sportmedische netwerk van Nederland wordt opgezet naar het voorbeeld van Australië. Ook de situaties in Spanje en Frankrijk staan model voor het opzetten van de best mogelijke medische voorzieningen voor de 500 Nederlandse topsporters van het hoogste niveau.

Er komen zeven aandachtsgebieden die NOC*NSF later deze zomer zal vrijgeven. Er zal in elk geval extra aandacht zijn voor anti-infectie maatregelen.

Toen schaatser Stefan Groothuis vorig jaar op weg naar de Olympische Winterspelen van Vancouver ziek raakte op de vlucht naar Noord-Amerika en daarmee zijn kans op goud op de 1.000 meter verspeelde, zwoer Hendriks dat er betere voorzieningen moesten komen voor reizende olympiërs. Het kan betekenen dat reizende Nederlandse sporters voortaan aan mondkapjes te herkennen zijn.

Voor de komende Olympische Spelen komen er een reguliere keuring en monitoring die diepgaander en zwaarder zijn dan bij eerdere evenementen. Bij NOC*NSF was tot de laatste Spelen Tjeerd de Vries de verantwoordelijke arts. De supervisie komt nu in handen van Van den Hoogenband. Bij voetbalclub PSV, waar hij jaren in de dug-out zat, heeft hij op 1 juli officieel afscheid genomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden