topspin van de vpro & de paniekzaaierij van het NOS Journaal

Hoe de Belg Jan Leyers glorieus op het schild werd gehesen als nieuwe presentator van Zomergasten en het NOS Journaal het land - geheel ten onrechte - ernstig waarschuwde voor het gevaarlijke SMS en FOMO.

Alle persberichten waarin de resultaten van een onderzoek bekend worden gemaakt, moeten met het grootste wantrouwen worden gelezen, dat weet iedereen. Het gaat over het algemeen vrij aardig.

Maar het is niet altijd even makkelijk. Neem dit persbericht: 'Uit het meest recente onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt dat jongeren tussen 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS). Jongeren geven aan niet meer zelfstandig te kunnen stoppen, omdat zij bang zijn buitengesloten te raken. Wanneer deze angst ernstige vormen aanneemt kan men spreken van FOMO - Fear of Missing Out.'

SMS, FOMO, dat klinkt verdraaid ernstig. Het NOS Journaal, het AD en Metro sloegen alarm en maakten uitgebreid melding van de schokkende feiten. Nauwelijks werd moeite genomen om het onderzoek nader te bestuderen. Dat deed Linda Duits wel, op DeJaap.nl. Akelig gedetailleerd toonde ze aan dat van het onderzoek niets deugde, voor de conclusies onvoldoende grond was en dat de Nationale Academie voor Media & Maatschappij geen onafhankelijk onderzoeksinstituut is, maar een commercieel bedrijf dat diensten verkoopt. Zijn ze er toch weer ingetuind. (Paul Onkenhout)

'Een van de meest prestigieuze stoelen van Hilversum', 'het chicste vakantiebaantje van Nederland', 'Wie o wie?' Matthijs van Nieuwkerk had het, afgelopen maandag in De Wereld Draait Door, natuurlijk over de nieuwe presentator van Zomergasten, het zomerzondagavond vullende interviewprogramma van de VPRO.

Behalve een programma, is Zomergasten de laatste jaren een immense geruchtenmachine, die het hele jaar op volle toeren draait. Die machine betreft niet de gasten, maar de presentator, waarover al maanden van te voren ontzagvol getwitterd wordt, als gaat het om een samenraapsel van God, Ischa Meijer en Sinterklaas.

De spindoctoren van de VPRO zijn slim genoeg om dit getwitter eerst een aantal maanden te laten aanmodderen, voordat ze de vorige presentator, op Twitter, bekend laten maken dat hij het dit jaar niet gaat doen, met een nieuwe speculatiehoos als gevolg. Dat de VPRO uiteindelijk DWDD (VARA), de primeur gunt, is een briljante zet, want als iemand kan hypen, is het Matthijs van Nieuwkerk wel.

En daar kwam hij hoor, Jan Leyers, de nieuwe uitverkorene. Met een volleerd televisiemannenhupje dartelde hij de studio binnen. En de twitteraars twitterden, 'Jan Leyers, een Belg? Dat had niemand voorspeld.'

Jammer dat de VPRO dat trucje maar een keer uit kan halen, tenzij ze volgend jaar met een Zuid-Afrikaan op de proppen komen. Hoe dan ook: topspin, van de VPRO. (Sterre Lindhout)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden