Topspeler tot op het bot ontleed

Normaliter is Cristiano Ronaldo nauwelijks af te stoppen. Toch worstelt hij op het EK met zijn vorm. Na twee matige duels is hij gebrand op een goede prestatie tegen Oranje, zondag. De Portugees heeft niet alleen een enorm talent, hij is ook tot grote fysieke prestaties in staat, zo blijkt uit proeven.

Het Nederlands elftal treft morgen in Cristiano Ronaldo niet alleen de op een na beste voetballer ter wereld. Behalve hard schieten en tegenstanders op techniek en snelheid passeren is de vedette van Portugal met gemak tot andere grote fysieke prestaties in staat.

Tested to the limit heet de serie proefjes die de sterspeler van Real Madrid ondergaat. De documentaire, bedacht door motoroliefabrikant en EK-sponsor Castrol, had als doel de voetballer tot in zijn diepste vezels te doorgronden en de opkomst van het eens zo schriele ventje van het eiland Madeira te verklaren.

Dat is goeddeels gelukt. De uitkomsten tonen aan dat Ronaldo (27) niet alleen dankzij zijn talent is uitgegroeid tot een speler die dit seizoen uiteindelijk net niet vaker scoorde dan Lionel Messi, maar wel meer prijzen won.

Het is het meest verbluffende moment van alle tests waaraan Cristiano Ronaldo in Madrid meewerkt. Net als de voorzet van oud-profvoetballer Andy Ansah onderweg is, wordt het donker in de loods. Als iemand een fractie later het licht weer aandoet, blijkt de bal al in het doel te liggen.

Ronaldo weet feilloos de snelheid, hoogte en baan van een bal in te schatten die naar hem onderweg is. Een wat onhandig hoge voorzet werkt hij, eveneens in het donker, in een reflex zelfs met zijn schouder binnen. De amateur die hetzelfde probeert met het licht uit, raakt geen bal.

De reactietijd van een mens is gemiddeld 200 milliseconde. In 500 milliseconde heeft Ronaldo de lichaamstaal van Ansah vertaald, alsmede snelheid en richting van de bal. 'Hij kan snel en met beperkte informatie belangrijke beslissingen nemen', vat een stem samen.

Guus Vogels, oud-hockeydoelman, spreekt die conclusie niet tegen. Hij stond destijds bekend om zijn uitstekende reflexen, die hij dan ook geregeld trainde. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk objecten in een cirkel neer te zetten en iemand op doel te laten slaan terwijl hij de bal pas op het allerlaatste moment ontwaarde. Of zo lang mogelijk naar links te kijken, terwijl de bal vanaf de rechterkant van het veld op hem af kwam.

'Ik heb weleens gedacht in een wedstrijd: hoe heb ik die bal kunnen pakken? Maar dan zie je op de video toch terug dat ik die bal een heel stuk met mijn ogen volgde, voordat ik mijn stick erachter zette. Het bewijst dat er dingen zijn waarop je bewust en waarop je onbewust reageert', zegt Vogels.

Het vetpercentage van Cristiano Ronaldo is 3 procent lager dan dat van het gemiddelde profmodel, vertelt de stem in de film. Het lijkt een gewaagde stelling, vooral omdat die niet verder wordt onderbouwd.

Bilal Durmaz, personal trainer van het afvalprogramma Obese, heeft zijn twijfels. 'Wat is een supermodel? En bedoelen ze een man of een vrouw? Doutzen Kroes kan best een hoger vetpercentage hebben dan een vrouw die geen model is. Wij associëren vet met dikke mensen, maar het vetpercentage zegt niet alles.'

Durmaz onderscheidt drie lichamelijke types. Het ectomorfe type is slank, rank en vetarm - zoals de Afrikaanse marathonloper. Mesomorf zijn bijvoorbeeld de fors en krachtige gebouwde 100 metersprinters.

Tot de categorie der endomorfen behoort de 85 kilo zware Ronaldo, zegt Durmaz. 'Die hebben de neiging tot dik worden. Door op je voeding te letten, kun je dat voorkomen. Maar Ronaldo is geen slank type.'

Op (reclame)foto's pronkt de vedette van Real Madrid met een gestaald lichaam, inclusief een wasbordje waarop de buikspieren van ver te tellen zijn. Maar Durmaz is niet onder de indruk, ook niet van Ronaldo's borstomvang van 109 centimeter. 'Dat is normaal voor iemand van 1 meter 85. Ik ben zelf 1 meter 79 en heb aan bodybuilden gedaan. Mijn borstomvang was 130 tot 135 centimeter.'

Ronaldo's dijen, met een omtrek van 61,7 centimeter, imponeren Durmaz evenmin. 'Ik denk dat een schaatser als Romme dijen van meer dan 90 centimeter had.' Ronaldo's kuiten zijn, volgens het filmpje, 'slank'. Zijn linkerkuit blijkt onderontwikkeld in vergelijking met zijn rechter. 'Dat hoeft geen nadeel te zijn, ook omdat hij veel meer talenten heeft dan alleen zijn lichaam. Bijvoorbeeld vijf stappen vooruit denken en dan een supersteekbal geven.'

Cristiano Ronaldo geldt, ondanks zijn lengte, als een van de snelste voetballers in de top. In Tested to the limit neemt hij het op tegen Angel Rodriguez, de Spaans sprintkampioen op de 100 meter. Eén voor één lopen ze zo hard mogelijk een recht stuk van 25 meter. Ze maken gebruik van een startblok en worden met een startpistool weggeschoten. De test vindt binnen plaats. Rodriguez klokt een tijd van 3,31 seconden, Ronaldo doet er 3,6 seconden over.

Die nederlaag verbaast Wigert Thunissen niet. Een voetballer heeft een heel andere looptechniek dan een (geboren) hardloper, zegt de bondscoach van de Nederlandse sprinters.

De video toont het ondubbelzinnig aan: bij Angel Rodriguez is alles gericht op voorwaartse snelheid. Ronaldo schudt veel meer met zijn lichaam als hij sprint. Met een pas komt hij 1,7 meter ver, waar Rodriguez tweeënhalve meter per pas aflegt.

Thunissen: 'Ronaldo heeft een nette acceleratie. Maar zijn eerste meters zijn pover. En juist daar leg je de basis voor je snelheid. Dat vraagt ook meer spiermassa, zoals je bij wereldtoppers op de 100 meter ziet. Om sneller te worden, moet Ronaldo vooral zijn type 2-vezels trainen.' De spiervezels aldus waarmee hij zijn explosiviteit kan vergroten.

Overigens lukt het Ronaldo wél om zijn Spaanse sprintcollega te verslaan als ze op een even lang stuk van 25 meter om paaltjes moeten zigzaggen. Thunissen: 'Logisch. Dat is inherent aan de richtingsveranderingen die een voetballer gewend is te maken.'

Vergeet snelheid wanneer het op vrije trappen aankomt, zegt Pierre van Hooijdonk. Het is de techniek en de daaruit voortvloeiende zuiverheid die hem als liefhebber en voormalig specialist bekoren. Gedoseerde kracht, inzicht, gevoel voor de plek waar de bal tegen het net moet inslaan: zo wil hij een vrije trap genomen zien worden. Zo schoot hij ze zelf ook meestal op doel.

Een groot liefhebber van Ronaldo hoef je Van Hooijdonk niet te noemen. 'Als hij een vrije trap goed neemt, gaat die bal er ook in.' Maar daarmee is alles ook wel zo'n beetje gezegd. Liever wijst hij op de vrije trap die Wesley Sneijder raak schoot tegen Noord-Ierland. De bal scheerde rechts langs de muur en zwiepte in de korte, linkerhoek. Een beetje zoals Van Hooijdonk lesgaf, in zijn beste dagen bij Feyenoord.

De vrije trap van Ronaldo in de documentaire is goed voor een snelheid van 80 mijl, ofwel 129 kilometer per uur. Real-teamgenoot en doelman Dudek kan er weinig tegen inbrengen. Het is een bal getrapt met de wreef, de plaats op de schoen waarmee je de meeste snelheid en kracht genereert. Het enige dat telt is dat de bal in een zo recht mogelijke lijn in het doel belandt.

Het Guinness-boek dat bol staat van de records, vermeldt '80,1 mijl' bij de snelste vrije trap ooit gemeten. Dat Ronaldo 'een van de snelste vrije trappen van de wereld heeft', zoals de Britse onderzoekers beweren, is dus ongetwijfeld waar. Maar het meten van vrije trappen in wedstrijden gebeurt hoogst zelden.

Een andere vrije trap toont Ronaldo juist als meester van de carambole. Hij schiet met zijn binnenkant en raakt de bal rechts van het midden, waardoor die vol van effect op Dudek afkomt. De keeper maakt zich klaar om weg te stompen als de bal plots afzwaait. Van Hooijdonk: 'Dat kan nu veel makkelijker dan in mijn tijd: de ballen vliegen alle kanten op.'

Maar dat Ronaldo bijzonder hard kan schieten, daarmee zal ook Van Hooijdonk het eens zijn.

Als Rini van Leeuwen te horen krijgt dat Cristiano Ronaldo 44 centimeter hoog springt, slaat hij niet steil achterover. De Nederlandse hoogspringers die hij begeleidt, reiken tot een hoogte tussen de 60 en 80 centimeter. 'Niet echt fantastisch', zo luidt zijn zuinige commentaar.

Een kanttekening is op zijn plaats. In de test springt Ronaldo met zijn handen langs het lichaam, op de heupen geplaatst. Die situatie is hij als voetballer niet gewoon, erkennen de Britse onderzoekers.

Op het veld zwaaien zijn armen mee als hij een luchtduel aangaat of een bal op doel probeert te koppen. Die situatie wil hij graag eens nabootsen voor het oog van de Britse onderzoekers, zegt hij. Wat blijkt: met een kleine aanloop en een licht voorwaartse sprong zweeft Ronaldo naar een hoogte van 78 centimeter. Een hoogte waarmee hij op het veld menig rivaal de baas is. 'Hoger dan de gemiddelde NBA-basketballer springt', zegt de stem in het filmpje.

Van Leeuwen: '78 centimeter is alweer een stuk beter. Ronaldo neemt de kracht die hij verzamelt op weg naar zijn sprong mee de lucht in.' Dan torent hij, net als op de grond, boven het gros van zijn rivalen uit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden