Topsalarissen weer op niveau van voor crisis

De beloning van topbestuurders in Nederland is vorig jaar met 16 procent gestegen, naar gemiddeld 3,1 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Peter Voser van Shell

Dankzij hogere bonussen en forse aandelenbeloningen is het inkomen van topbestuurders terug op het niveau van voor de kredietcrisis. De totale beloning van de bestuurders nam vorig jaar met 16 procent toe, naar gemiddeld 3,1 miljoen euro. Peter Voser van Shell kreeg met 10,5 miljoen euro veruit het hoogste bedrag toebedeeld.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen van bestuursvoorzitters bij 21 van de 25 bedrijven uit de Amsterdamse beursgraadmeter AEX. Met de salarissprong weten de bestuurders hun inkomensverlies van de afgelopen twee jaar te compenseren. In 2008 en 2009 ging de totale beloning bij de topbestuurders in totaal met zo'n 20 procent omlaag.

Salarisschommelingen
De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk.

Alleen bij de financiële instellingen is de bonus, na druk van de publieke opinie, in de ban gedaan. De salarissen van Jan Hommen (ING) en Alexander Wynaendts (Aegon) blijven daardoor nagenoeg ongewijzigd.

Peter Voser
Topbestuurder Ad Scheepbouwer, die volgende week afzwaait als hoogste baas van telecombedrijf KPN, werd na twee jaar verdrongen als de grootverdiener uit de AEX. De Zwitser Peter Voser van oliebedrijf Shell wist vooral dankzij een hoge aandelenbonus zijn salaris met 33 procent op te schroeven naar ruim 10 miljoen euro.

Scheepbouwer staat met 7,9 miljoen euro op de tweede plaats van grootverdieners. Klaas Wester van Fugro ontving vorig jaar ruim 5 miljoen euro en eindigde als derde.

Het incasseren van een bonus of een aandelenbeloning is zeer bepalend voor het totale inkomen van een bestuurder. Topvrouw Nancy McKinstrey van uitgever WoltersKluwer wist haar doelen vorig jaar niet te halen, en kreeg dan ook geen aandelenbonus uitgekeerd. Ze zag prompt haar inkomen met 37 procent kelderen. Ben Noteboom van uitzendbedrijf Randstad kreeg daarentegen een fors pakket aandelen toegewezen en zag zijn inkomsten ruimschoots verdubbelen.

Hogere winsten
De hogere inkomsten weerspiegelen ook de hogere winsten in het bedrijfsleven. Door kostensanering en aantrekkende verkopen zijn bijna alle AEX-bedrijven weer winstgevend. Alleen AirFranceKLM zat in het vorige (gebroken) boekjaar nog in de verliezen. Het meest winstgevende bedrijf Shell, met 15 miljard euro winst, heeft ook het hoogste salaris.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden