Tops stelt teleur in eerste evenement van Wereldbeker Macken begint sterk aan afvalrace

Een ruiter die een miljoen of wat kan schuiven voor een paard kan het een eind brengen in de hippische sport....

Van onze verslaggever

Martien Schurink

GÖTEBORG

Eddie Macken had enkele maanden geleden ook nog wat spaarcenten liggen. De Ierse veteraan (45) investeerde die, een slordige twee miljoen gulden naar verluidt, in de aankoop van Miss F.A.N, een in Ierland gefokte ruin die vorig jaar onder de Fransman Michel Robert als tweede eindigde bij de Wereldruiterspelen in Den Haag. Macken slaagde gisteravond waar Tops met een paard dat hem al jaren vertrouwd is hopeloos faalde.

Het maakt Miss, elf jaar en al in zijn jongste jaren gecastreerd, niet veel uit wie hij op zijn rug moet torsen. Het dier vloog met Macken in het zadel over de twaalf hindernissen in het Scandinavium. Geen balk werd getoucheerd, geen hapering in het ritme waargenomen. De chronometer stopte na 61,60 seconden. Daar kon niemand aan tippen. Peter Eriksson, de verrassende Zweed, was daar toe niet in staat en evenmin Michael Whitaker. Zij moesten genoegen nemen met respectievelijk de tweede en derde plaats.

Ook Jos Lansink, de bekerhouder, kon het gebundelde Ierse geweld niet weerstaan, al deed hij nog zo zijn best. De krachtpatser uit Weerselo ging furieus van start. Hij trapte het gaspedaal diep in, vouwde Libero bijkans dubbel boven de hindernissen en leek op weg naar de snelste tijd. Totdat de voorlaatste hindernis, een oxer van maar 1.41 meter hoog, opdoemde. Een lichte touché, amper hoorbaar in de hal, was voldoende om de balk te laten vallen. Vier strafseconden en een terugval naar de vierde plaats waren zijn deel.

Voor Lansink en Albert Voorn, die vanwege twee springfouten met Jewel's Amethyst als 21ste eindigde, was de pil wellicht bitter genoeg om in de nachtelijke uren te somberen aan de bar van hun hotel met vijf sterren.

Tops haalde, toen hij zijn 20ste positie in de tussenbalans gewaar werd, even zijn schouders op en ging vervolgens over tot de orde van de dag. Een handeltje opzetten met deze of gene collega. Orders uitdelen aan zijn stalpersoneel in Göteborg èn, met de zakteldefoon immer bij de hand, aan zijn medewerkers in Valkenswaard, waar hij een handelstal met een miljoenenomzet exploiteert. Collega-ruiters alvast interesseren voor het jaarlijkse concours hippique in zijn Brabantse achtertuin. Tops heeft het druk, heel druk met het regelen van zijn zaakjes.

Dat altijd maar in de weer zijn is een uitvloeisel van zijn veelzijdigheid. De bakkerszoon is handelaar, hengstenhouder, zakelijk partner van de Mexicaan Alfonso Romo Garza, de schathemeltjerijke eigenaar van Pulsar International, organisator van een eigen concours hippique en, als de tijd het toelaat, ook nog eens springruiter.

In zijn jonge jaren gold Tops, 35 jaar inmiddels, als een kampioen in de dop. Hij werd in 1980 Europees kampioen bij de Young Riders en reed een klein jaar later zijn eerste landenwedstrijd voor Nederland. Daarna stagneerde zijn ontwikkeling. Totdat hij, in 1988, Romo tegen het lijf liep. Het klikte meteen tussen de miljonair uit Valkenswaard en de miljardair uit Monterrey. De Mexicaan stelde hem twee klassepaarden ter beschikking, Doreen en Top Gun.

Geen wonder dat de goedgevulde Stal Tops snel furore maakte in de hippische wereld. Met Top Gun, een van de nazaten van Grannus, eindigde de Brabander twaalf keer bij de beste drie van een Grote Prijs of kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker. In 1991 maakte de combinatie deel uit van de gouden EK-ploeg en Top Gun was ook van de partij toen Nederland de Olympische landenwedstrijd van Barcelona domineerde.

Top Gun liep daarna een vervelende blessure op. Zelfs de paardemiddelen van de omstreden Belgische wonderdokter Debacker mochten niet baten. Tops had nog wel wat jonge paarden achter de hand, maar die bleken toch niet in Top Guns schaduw te kunnen staan. Het werd stil rond Tops, maar dat betekende niet dat hij stil zat. Hij wierp zich enthousiast op de handel en vergaarde fortuinen met het ritselen van paarden voor collega-ruiters.

Sinds enkele maanden is Tops ook als ruiter weer helemaal boven Jan. Top Gun sloot een lange periode van revalideren af en kon elke oxer weer aan. Daarnaast heeft de rijdende handelaar sinds een klein jaar de beschikking over Sonora, een kittig diertje met een explosief springvermogen, ontfutseld aan een amateur-amazone in Duitsland. Beide viervoeters bezorgden Tops om beurten Wereldbekerzeges in Londen en Bologna, topklasseringen in Brussel (3e), Amsterdam (4e) en Dortmund (3e) en een tweede plaats in het eindklassement, op minder dan een galopsprong achter Olympisch kampioen Ludger Beerbaum.

Tops meende op grond van deze prestaties hoge ogen te zullen gooien in de finale. Het mocht niet zo zijn. Kleine pleister op de wonde was dat hij zich als verliezer in goed gezelschap bevond. Beerbaum werd zevende en wereldkampioen Sloothaak viel zelfs uit de Top-10.

'Nog is niets verloren', sprak Lansink zichzelf en zijn lotgenoten moed in. Dat is bepaald niet ondenkbaar. De afvalrace is nog maar net begonnen. De 39 deelnemers krijgen vandaag en Paasmaandag nog twee parkoersen voor de kiezen met gestaag oplopende hindernissen. Alleen de allersterksten zullen overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden