Toprendement met groen sparen

Voor wie wil sparen tegen een vaste rente heeft het ministerie van Financiën een knock-out bid in petto: spaar groen en u ontvangt een bonus van 2,5 procentpunten....

Groen sparen is definitief ontdaan van alles wat naar ideële overwegingen riekt. Wie enkele tienduizenden guldens een aantal jaren wil vastzetten is een dief van zijn eigen portemonnee als hij daarvoor gewone in plaats van 'groene' rentecertificaten of bankbrieven aanschaft.

Oorzaak: vermogen dat groen wordt aangewend, is tot een bedrag van ruim een ton vrijgesteld van 1,2 procent vermogensrendementsheffing en bovendien wordt de inkomstenbelasting verminderd met 1,3 procent van het betreffende bedrag. Bij elkaar komen die voordelen neer op een extra rendement van 2,5 procentpunten. Daar kan geen prijsbrekende niche-bank tegenop.

De grootbanken hebben sinds vorig najaar, toen de diverse fiscale groenregelingen hun plaats kregen in de Belastingherziening 2001, een waar groen spaaroffensief ontketend. Dat wordt tot op de dag van vandaag voortgezet, want de groene rentecertificaten en bankbrieven zijn niet aan te slepen.

De Rabobank haalde alleen al met de Rabo Groenobligaties in een paar maanden 1,4 miljard gulden op bij particuliere klanten. Het rentepercentage is bij drie jaar vast 2,6 procent. Op een zogenoemde Vastetermijnrekening van de Rabobank krijgt de spaarder 4,2 procent. Maar over het bedrag dat daarop staat moet hij wel 1,2 procent vermogensrendementsheffing betalen en ook gaat de heffingskorting van 1,3 procent van het bedrag (dat hij in mindering mag brengen op zijn te betalen inkomstenbelasting) aan zijn neus voorbij. Zonder rekening te houden met inflatie heeft de niet-groene spaarvorm dus 'eigenlijk' een rendement van 3 procent (4,2 procent rente minus 1,2 procent belastingheffing), terwijl de groene spaarvorm uiteindelijk goed is voor 3,9 procent (2,6 procent rente, plus 1,3 procent als korting op belasting).

De Postbank en de ING Bank hebben de groene markt bestormd met Groenbankbrieven (ING) en Groene rentecertificaten (Postbank), die overigens allebei door Postbank Groen N.V., het groene bedrijf van de ING Groep, worden uitgegeven.

Spaar- en beleggingsgeld is alleen fiscaal groen als het in vertrouwen is gegeven bij een groenfonds dat door het ministerie van Financiën is erkend. Dat fonds krijgt die goedkeuring als minimaal 70 procent van de middelen in groene projecten wordt gestopt - projecten die zich op hun beurt pas groen mogen noemen als ze een passende verklaring hebben van de ministeries van VROM en Landbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om ontwikkeling en instandhouding van natuur en bos, om biologische landbouw, duurzame woningbouw en de winning van duurzame energie uit collectoren, windturbines en biomassa.

De noodzaak om zelf over een dergelijke groene financiële onderneming te beschikken maakt dat Triodos Bank en de ASN Bank, voorlopers op het gebied van maatschappelijk beleggen, niet actief zijn in de groene spaarmarkt.

De grootbanken dus wel, en met succes. De Groenbankbrieven van de ING Bank (tenminste tienduizend euro en tenminste drie jaar vast) zullen naar verwachting binnenkort hun derde ronde ingaan. De eerste ronde liep tot begin januari, de tweede ronde (op 9 januari geopend) werd gisteren afgesloten. De rente op deze producten daalt inmiddels. Bij vijf jaar vast gaf de ING Bank in de eerste ronde nog 3,5 procent, maar dat daalde in de tweede ronde naar 3,0 procent. De marktomstandigheden zijn gewijzigd, laat de ING Bank weten. Met andere woorden: het loopt storm.

De oorzaak is wederom niet moeilijk te duiden. Op het vergelijkbare 'gewone' spaarproduct van de ING Bank, het zogenoemde Maatwerksparen, ontvangt de spaarder bij vijf jaar vast een rente van 4,45 procent. Minus de belastingheffing betekent dat een rendement van 3,25 procent. De Groenbankbrief gaat daar met 4,3 procent (3,0 rente plus 1,3 procent belastingkorting) ruim overheen.

Bij de ABN Amro staat komende maandag de lancering van een nieuwe Groenbankbrief op de agenda. Ook bij deze bank hebben de gewijzigde marktomstandigheden (lees: het enorme marktsucces) geleid tot een lagere rente voor de klant. Tot gisteren verkocht ABN Amro Groenbankbrieven voor vijf jaar vast tegen 3,5 procent rente, maar vanaf maandag zijn die niet meer beschikbaar. Daarvoor in de plaats komt een tienjarige bankbrief, met bovendien een lagere rente, namelijk 3,25 procent. Het rendement daarop nadert daarmee de reguliere tienjarige bankbrief van ABN Amro, die nu 5,5 procent rente oplevert. Het verschil is bij deze bank dus niet het procent dat de concurrentie aanbiedt, maar 'slechts' 0,25 procent.

Nog steeds een positief saldo, maar de trend is duidelijk: het netto voordeel dat de groene spaarder opstrijkt door de bonus die het ministerie van Financiën aan de groene spaarder biedt, zal door marktwerking alleen maar afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden