Topparen op de veiling

De vaste klanten van hotel en casino de Mirage in Las Vegas keken nieuwsgierig op bij de binnenkomst van een kleurrijk en luidruchtig gezelschap....

Dit tafereel duidt op de veiling, de Calcutta, voor aanvang van het Cavendish Pairs Invitational Tournament. Vijftig topparen uit alle delen van de wereld werden om de beurt bij opbod verkocht. De eigenaars van de eerste tien paren van het eindklassement gingen de prijzenpot, van ruim een miljoen dollar, verdelen.

Het toernooi vond oorspronkelijk plaats in de chique bridgeclub met dezelfde naam in New York. De aanwezigheid van gretige gokkers in het speelparadijs in de Californische woestijn veroorzaakte ongetwijfeld de verhuizing.

Bij het aanvangsbedrag voor de Poolse wereldkampioenen verschenen overal in de zaal opgestoken vingers. Pas bij 46 duizend dollar stokte het bieden. De definitieve eigenaar keek naar de prijzenschema en realiseerde zich dat zijn paar zevende moest worden om de investering terug te verdienen.

De uiteindelijke koper van het bij de bookmakers favoriete Poolse paar die tijdens de veiling zo diep in zijn beurs tastte, keek na afloop van de eerste zitting allesbehalve vrolijk. De ene na de andere vreselijke catastrofe trof Kwiecien/Pszcsola, dat na dertig van 150 spellen desolaat aan de staart van het klassement bungelde. De kapitale aankoopsom verdween als sneeuw voor de zon. Ronde twee, drie en vier bracht zowaar enig herstel en blies de hoop op een eigen geldje nieuw leven in.

In de vijfde en laatste zitting slopen de Polen spel na spel omhoog, kropen de toptien binnen en raakten gestaag 'within the money'. De spellen raakten op, de uitslag verscheen op de schermen en de eigenaar van het Poolse paar wreef zijn ogen uit toen hij zijn kanspaard op de eerste plaats ontwaarde en met de uitbetaling van 228 duizend dollar (vierhonderd procent winst in drie dagen) een droominvestering bleek te hebben gedaan.

Maas/Ramondt en Jansma/Verhees van landskampioen 't Onstein, mengden zich in deze dollarjacht. Het vertrouwen van de investeerders in beide Nederlandse paren was niet overdonderend, getuige de veertien en zestienduizend dollar die zij bij de veiling opbrachten. Jansma/Verhees speelden voortreffelijk, eindigden op een fraaie vierde plaats en stortten 75 duizend dollar in het laatje van een uiterst tevreden koper.

Jan Jansma en Louk Verhees draaiden het hele toernooi in de top van het klassement mee. In diagram 1 reageerde Verhees alert.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- pas 2SA pas

3* pas 3* pas

4* pas 4* pas

4SA pas 5* pas

5SA pas 6* pas

7* dbl 7SA pas

pas pas -- --

Oost, Verhees, koos voor een vanwege de vijf-vier verdeling in ruiten en harten een licht atypische 2SA-opening. Na de 3*-transfer toonde oost met 3*, het weigeren van de transfer, grote belangstelling voor een hartencontract. West, Jansma, retransfereerde met 4* om daarna met 4SA naar de azen te vragen. Volgens Roman Key Card Blackwood toonde het 5*-antwoord toonde drie van de vijf (ook troef heer telt als keycard) azen. Alle azen waren binnenboord en met 5SA informeerde west naar verdere overwaarde. Oost besefte het enorme potentiëel van zijn hand voor een hartencontract en werkte met 6* verder mee. Dit was voor west voldoende voor groot slem.

Nieuwe ontwikkelingen nadat noord een Lightner-doublet lanceerde om zijn partner attent te maken op de mogelijkheid van een introever. Verhees zag het gevaar en koos eieren voor zijn geld in 7SA. Zuid kwam uit met schoppen. De leider telde twaalf topslagen en dankzij de vriendelijke klaverenverdeling was *9 de dertiende slag.

Maas/Ramondt deden het uitstekend maar eindigden op de ellendigste, de elfde, plaats; net buiten de boordevolle pot met bankbiljetten. Het vinden van troef boer in diagram 2 betekende het duizelingwekkende verschil van duizenden dollars.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

1* dbl 3* 4*

pas 4SA pas 5*

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Een prima slem, *H zit vanwege de opening zeker goed, alleen afhankelijk van de troefbehandeling. West kwam uit met *V en de leider, Maas, kon *H overnemen met het aas om een kleine troef uit zuid te spelen. Dat is correct bij *A sec in west. Hij koos ervoor de slag aan *H te laten en te vervolgen met een kleine troef naar *V. West won het aas en ging in ruiten van slag naar *A in noord. Maas speelde *H met slecht nieuws toen *B niet viel. Eén down en achteraf een onaangenaam gevoel over het gekozen speelplan.

Noord-zuid missen slechts twaalf honneurpunten. West heeft het bieden in de eerste hand geopend en dit verhoogt de kans dat hij in bezit is van *B. De leider heeft echter moeilijkheden om over te steken naar zuid.

De voorgestelde speelwijze. Speel na *H twee tophonneurs in ruiten en ga dan met harten naar vrouw en aas van slag. West moet klaveren of schoppen spelen waardoor zuid aan slag komt, en indien west een derde ronde ruiten speelt troeft zuid af. Dan kan hij de snit op *B nemen. Met recht een peperdure beslissing.

De koper van Zia Mahmood/Billy Eisenberg beleefde weinig plezier aan de geïnvesteerde 27 duizend dollar. Het paar kwam nooit echt op dreef. Met Zia is er evenwel altijd wel wat te beleven. In diagram 3 creëerde hij spectaculair vuurwerk.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 2* 3*

5* 5* pas 6*

7* pas pas 7*

dbl pas pas redbl

pas pas pas --

Zia begreep de pas van noord, Eisenberg, op 7* volledig. Wat kon dat anders betekenen dan een renonce in harten, en tevens een voorstel voor groot slem in schoppen? Die uitnodiging accepteerde zuid met genoegen en met nog meer plezier produceerde hij het redoublet. Het spel was eenvoudig en een paar seconden later noteerden noord-zuid 2920. Hetzelfde spel op een andere tafel.

west noord oost zuid

-- -- 2* 3*

4SA 5* pas pas

7* dbl pas pas

7* dbl 7SA dbl

pas pas pas --

Oost raakte, misleid door het azen vragen, 4SA, het 7*-bod en het weglopen naar 7* van west, geheel op een dwaalspoor en het bieden van 7SA was de definitieve doodsteek. Noord-zuid maakten dertien slagen voor plus 3500 waarmee de gigantische score van Zia zelfs werd overtroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden