Topparen draaien warm in Amsterdams kantoor

Als je al kunt spreken van de start van het bridgeseizoen is dat predikaat voorbehouden aan de Modalfa Top-12. In de zomermaanden wemelt het van toernooien, maar van enige competitie voor de nationale top is geen sprake....

Kees Tammens

Daarbij was deze top-12 een uitstekende test voor de drie paren die eind oktober naar het WK gaan. Huub Bertens-Ton Bakkeren maakten een ijzersterke indruk; het paar liet alles en iedereen achter zich. De twee andere WK-paren verging het een stuk slechter. Jan Jansma-Louk Verhees, negende, kwamen nooit echt van de grond. Bauke Muller-Simon de Wijs, laatste, konden al helemaal geen deuk in een pakje boter schoppen.

In diagram 1 kreeg een belangrijke nuance onvoldoende aandacht.

Zie diagram 1

Vier keer kwam west na dit biedverloop (2 SA: -steun en inviterend) uit met troef voor A in de dummy. De leider begon met het ontwikkelen van de ruiten: 5, 3, H en A in west die - de singleton ruiten in oost was lastig te herkennen - troef doorspeelde voor H in noord. Een tweede keer ruiten: 8 (4 in oost), voor V in zuid. De leider ging verder met 10. West speelde op dit moment een cruciale rol.

Op de drie tafels waar west 10 met B dekte was de leider kansloos. Er gingen een ruitenslag plus twee slagen in schoppen verloren.

Op een tafel dekte west de voorgespeelde 10 niet. De leider zag opeens een uitweg. Hij speelde V voor H in oost die klaveren inspeelde voor A in zuid. Hierna 10 voor A in oost die niet kon verhinderen dat de leider een ruiten troefde en de laatste verliezende ruiten afgooide op B.

De gemiste kans: na V deblokkeert zuid A en speelt 10. West dekt met B, getroefd in noord. De leider steekt met een ingetroefde klaveren over naar zuid. Bij west valt H. Na het trekken van de laatste troef neemt zuid de hoge 9 mee en gaat met V van slag. Oost maakt H en A maar moet dan klaveren of schoppen naar de hoge V of B in de dummy spelen waarop de verliezende ruiten uit zuid verdwijnt.

4 ging één keer van acquit down: west vond de opmerkelijke uitkomst van A en speelde ruiten na voor een introever in oost die A en H meenam.

De zesde tafel:

Het stoorbod van 3 hield noord-zuid niet uit de manche en lokte bij west de uitkomst van H uit. De leider was snel klaar. Na A overgestoken naar A; op V een verliezende schoppen uit zuid weg. Troef trekken en 8 voor B in west. De leider verloor nog A en een schoppenslag maar had tien slagen.

De aanvalslust van Bertens-Bakkeren betaalde in diagram 2 optimaal uit.

Zie diagram 2

Noord maakte het bieden met 2SA mancheforcing. Na de slempoging (4) door noord, besefte zuid dat de uitstekende kwaliteit van zijn troeven meewerking rechtvaardigde. 5 was een controle in die kleur. Dat was precies het zetje dat noord nodig had om slem te bieden.

West kwam tegen 6 uit met harten voor A. De leider trok met A en H de troeven. H, A en V waarop de harten uit zuid verdween. De harten uit de dummy in zuid getroefd. De leder speelde A en schoppen, oost speelde klein en V in zuid won de slag. Deze speelwijze was winnend met zowel H in oost als H-doubleton in west, omdat deze dan gedwongen klaveren of harten in de dubbele renonce zou moeten spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden