Topoverleg over werk en economie

Kabinet, vakbeweging en werkgevers organiseren dit jaar een topconferentie over stimulering van de werkgelegenheid en van de economische groei. Ook komt er een nader gesprek over de ontwikkelingen in de kinderopvang....

Dat was woensdag de uitkomst van het Najaarsoverleg tussen de socialepartners en het kabinet. Premier Balkenende en de ministers Zalm,Brinkhorst, De Geus en Hoogervorst kwamen niet tegemoet aan de wensen vande vakbeweging om iets extra's te doen aan de koopkracht van burgers metlage inkomens. Ook weigerde het kabinet te spreken over de zorgen over hetnieuwe zorgstelsel, dat op 1 januari wordt ingevoerd.

Tijdens de werkgelegenheids- en groeitop staan werk voor allochtonen,WAO'ers en jongeren op de agenda. Het betreft bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen en stageplaatsen. 'Zaken die we niet ieder voor onskunnen regelen maar wel gezamenlijk kunnen aanpakken', aldus De Geus.Werkgeversvoorzitter Wientjes: 'We willen geen De Geus- of Jongerius- ofandere kunstbanen. Het moet om echt werk gaan.'

De vakbonden vroegen vooraf om loonkostensubsidies om dejeugdwerkloosheid aan te pakken, 0,3 procent koopkrachtverbetering voorminima en een 'robuuste compensatie voor de hogere ziektekostenpremies'.De wensen van de vakcentrales kosten vijfhonderd miljoen euro. De bondenkregen nul op rekest.

Toch sprak minister De Geus van Sociale Zaken van 'goed en constructiefoverleg', waarin de lijn van hersteld vertrouwen werd voortgezet.'Natuurlijk blijft er verschil in posities. Maar het leidt niet meer totonnodige onrust in het land', aldus De Geus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden