Update

Topoverleg over schuldencrisis

De Griekse premier George Papandreou, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voeren vandaag telefonisch overleg over de schuldencrisis. Zonder maatregelen zit Griekenland binnen afzienbare tijd zonder geld en dreigt een bankroet dat voor de financiële markten immense gevolgen heeft.

Beeld ap

Het ministerie van Financiën erkende gisteren al dat Nederland en andere Europese landen zich voorbereiden op een Grieks faillissement. Het sprak evenwel tegen dat Griekenland al is opgegeven, zoals sommige media meldden. Alle inspanningen zouden er nog altijd op gericht zijn wanbetaling te voorkomen.

Gisteren berichtten media dat Nederland ervan uitgaat dat Griekenland onmogelijk aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen en probeert te bewerkstelligen dat het land op een gecontroleerde manier failliet gaat. Een woordvoerster van het ministerie van Financiën stelde in een reactie dat alle scenario's voor Griekenland worden voorbereid, ook die van een faillissement. 'Maar dat is niet waar wij op aansturen of op hopen.'

Opheldering

GroenLinks en D66 willen opheldering van minister van Financiën Jan Kees de Jager. Volgens SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang hadden Nederland en Europa zich eerder moeten voorbereiden op een faillissement. 'Dat we nu pas ingrijpen, heeft miljarden gekost.' PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat een faillissement afwendbaar is als alle eurolanden koers houden.

Regeringspartij CDA vindt dat niet op een faillissement aangestuurd kan worden. 'Het parlement heeft om allerlei scenario's gevraagd, maar de wenselijkheid ervan is een hele andere vraag', aldus CDA-Kamerlid Elly Blanksma.

Doorrekenen
Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt in een reactie dat het de taak is van de toezichthouder om te waken over de financiële stabiliteit. Daarin past ook doorrekenen van allerlei scenario's en de politiek op de hoogte brengen van de bevindingen. Het is aan de Europese Centrale Bank en aan de politici om daaraan conclusies te verbinden, aldus de woordvoerder.

Bij een faillissement zullen de Griekse banken de klap niet overleven. Ook de handel valt dan stil. Nederlandse banken en pensioenfondsen zullen eveneens grote schade oplopen. Griekenland zou de euro als betaalmiddel weer kunnen verruilen voor de drachme, maar dat is een uiterst kostbare aangelegenheid.

Moeilijk te regisseren
Minister De Jager wilde gisteren niet ingaan op de vraag of er ook voorbereidingen worden getroffen voor het geval Griekenland failliet gaat. 'Dat kan ik in het openbaar niet doen. Ik ontken dat niet, maar kan het ook niet bevestigen', aldus de minister. Een faillissement van een land is overigens moeilijk te regisseren, maakte De Jager duidelijk. 'Technisch is het heel erg lastig om een land iets heel netjes en gecontroleerd te laten doen.'

Een van de meest vooraanstaande economen van Duitsland zei maandag dat Griekenland niet langer te handhaven is in de eurozone. Verscheidene economen vinden sowieso dat de eurozone uiteindelijk beter af is zonder Griekenland.


Minister Jan Kees de Jager (Financiën).Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden