Topontwerpers lopen hier in het wild rond

De designbeurs Salone del Mobile lokt elk jaar honderdduizenden liefhebbers naar Milaan, dit keer van 9 tot 14 april. Waar kun je dan het best slapen, eten en drinken? Vijf tips van insiders.

Beste winkel

Dick Dankers, eigenaar designwinkel Frozen Fountain in Amsterdam. Gaat dit jaar voor de 21ste keer.


'In een oude stropdassenfabriek bij het centrum zit de designwinkel van Rossana Orlandi. Zij is de grande dame van de meubelbeurs in Milaan. Om een lommerrijke binnentuin met druivenranken ligt een wirwar aan kamertjes waarvoor zij elk jaar weer zeer bijzondere ontwerpers weet te strikken voor een presentatie. Natuurlijk zitten daar ook altijd Nederlanders bij, zoals Piet Hein Eek en Dirk van der Kooij die ook een persoonlijke toelichting geven. Het buffet wordt bediend door ouderen, waardoor je wordt gedwongen om te onthaasten. Ook in de rest van het jaar is de Spazio Rossana Orlandi een oase van rust en kwaliteit.'


rossanaorlandi.com


Beste cocktails

Richard Hutten, ontwerper. Ging voor het eerst in 1989.


'In 2000 organiseerde een groepje ontwerpers met Marc Newson en Jasper Morrison een feestje in Bar Basso. Sindsdien is deze ouderwetse cocktailbar uitgegroeid tot een legende. Op drukke avonden staan hier honderden mensen op het terras. Iedere bezoeker van de Salone komt elk jaar minimaal één keer in Bar Basso. Ook wereldberoemde ontwerpers lopen hier gewoon in het wild rond. Meestal wordt het pas rond middernacht druk, als iedereen van tafel komt. Maar je kunt er ook prima terecht voor een pre-dinnercocktail. Bartender Maurizio wordt niet voor niets de hele wereld over gevlogen om zijn shake-kunsten te vertonen op designevenementen.'


barbasso.com


Beste lunch

Mary Hessing, hoofdredacteur Eigen Huis & Interieur. Eerste bezoek aan de Salone del Mobile was in 2009.


'Op het dak van warenhuis La Rinascente, de Bijenkorf van Milaan zeg maar, zit je ver boven het stadsgewoel op een comfortabel terras. Hier waait altijd een verkoelende bries en de kaart is lekker simpel. Het restaurant is trouwens ook open als het warenhuis al dicht is. Dan zit je 's avonds op het schaarsverlichte terras naast de verlichte Duomo. En daar gaat het om, dat uitzicht op de adembenemende kathedraal, waardoor je details ziet die je vanaf de grond niet kunt zien. Het warenhuis is al meer dan 150 jaar oud, al zou je dat door het moderne interieur niet zeggen.'


rinascente.it


Beste hotel

Rob Wagemans van Concrete Architectural Associates, de ontwerpers van o.a. de W Hotels, de hotelketen Citizen M en Sentosa House, een vakantievilla op een wolkenkrabber in Singapore. Bezoekt de Salone del Mobile sinds 2001.


'Echt spannende hotel zoals in New York of Londen vind je eigenlijk nauwelijks in Milaan. Wat nog enigszins in de buurt komt is NHOW, een hysterisch hotel met plastic loungestoelen in de lobby en een tunnel als entree. De locatie is spot on - een oud industrieel pand in de wijk Tortona. Zelf huur ik liever een van de drie appartementen boven het ultrahippe warenhuis 10 Corso Como. Het ontbijt staat 's ochtends voor de deur en verder moet je het lekker zelf uitzoeken. Beter nog, koop je broodjes om de hoek bij Princi, de mooiste bakkerij ter wereld die met zijn minimalistische steenovens oogt als een designcrematorium. Je hebt dus echt het gevoel dat je even een weekje in Milaan woont. Omdat 10CC, zoals het in de volksmond heet, inmiddels ook vestigingen heeft in Seoul, Shanghai en Tokio, wemelt het er alleen wel van de trendy Aziaten.'


10corsocomo.com; nhow-hotels.com; princi.it


Beste restaurant

Gaby van Burik, de Nederlandse agent voor Italiaanse desginlabels Flos en Moroso. Gaat naar Milaan sinds 2001.


'Elk jaar bezoek ik Al Girarrosto da Cesarina. Voor het heerlijke eten - ze serveren Italiaanse klassiekers als risotto en pasta's maar ook vis van de grill. De wijnkaart is een compleet boek. Voor Italiaanse begrippen misschien wat aan de prijs, maar wat je krijgt is onbetaalbaar. Obers dragen een wit overhemd met zwarte strik en de timing is perfect. Altijd alle gerechten op tijd en tegelijk. Je kunt er tot elf uur binnenlopen; en tijdens de beurs nog later. Zelfs dan zit het er bomvol, dus reserveren is een must.'


algirarrosto.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden