Topondernemer Tata gehoord over fraudezaak

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - 'Geeft u geld aan journalisten in ruil voor positieve artikelen?' was een van de vragen die Ratan Tata maandag gesteld werd in een hoorzitting van een parlementaire enquêtecommissie in India.

Tata, een van de bekendste en invloedrijkste ondernemers in India, werd maandag werd gehoord in een omkopingsschandaal in de Indiase telecomsector. De man die onder meer eigenaar is van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, werd aan de tand gevoeld over een brief die hij had geschreven aan politieke partijen waarin hij loftuitingen uitte over de toenmalige minister van Telecommunitie Andimuthu Raja.

De oud-minister werd zaterdag in staat van beschuldiging gesteld wegens het aannemen van steekpenningen. Hij wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte en samenzwering. In 2007 en 2008 heeft de Indiase regering 122 vergunningen verstrekt aan telecombedrijven voor het exploiteren van nieuwe mobiele netwerken. Hierbij zouden diverse wetten zijn geschonden en zou op grote schaal smeergeld ook zijn betaald. Als bewijs zijn er opnamen van telefoongesprekken van minister Raja met journalisten, ondernemers en andere autoriteiten aangedragen.

Volgens een accountantsrapport is de toewijzingsprocedure niet transparant geweest, oneerlijk en arbitrair. Hierdoor zou de Indiase staat 27 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen. De minister zou steekpenningen hebben aangenomen van twee telecombedrijven, Telenor en Etisalat. Inmiddels wordt overwogen om liefst 85 van de 122 vergunningen weer in te trekken. India heeft de snelst groeiende telecommarkt in de wereld met alleen al 500 miljoen mobiele abonnees.

Het conglomeraat van Tata bevat behalve het op vier na grootste staalbedrijf in de wereld onder meer autobedrijven (Jaguar, Landrover, Nano), thee en koffie-ondernemingen, chemische en IT-bedrijven, verzekeraars en Tata Teleservices, een van de snelst groeiende telecombedrijven van India. Tata ontkende beschuldigingen dat managers in zijn bedrijf hebben ingespeeld op nieuwe vergunningenprocedures voor frequenties op de mobiele markt.

Tata maakte kenbaar dat zijn bedrijf nooit uit geweest is op privileges is die concurrerende bedrijven niet zouden hebben. 'Er is geen overheidsbeleid geweest dat Tata heeft getracht te ondermijnen, openlijk of stiekem. We hebben alleen gereageerd op besluiten en er niet van tevoren op ingespeeld.'

Behalve Ratan Tata worden twee andere machtige ondernemers gehoord door de commissie: Anil Ambani van de Reliance Ada Groep (petrochemie, textiel en winkels) en Prashant Ruia van de Essar Groep (staal, telecom, olie en gas).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden