Topmusea vol valse stukken uit de oudheid
Topmusea in de hele wereld zitten vol met vervalste stukken uit de oudheid. Dat blijkt uit een studie van de archeoloog Oscar White Muscarella die maandag in Groningen wordt uitgegeven....
In totaal bestempelt de onderzoeker 1250 museumstukken afkomstig uit het Midden-Oosten als vals, maar dat is slechts het topje van de ijsberg, zo schrijft The Sunday Times. Veel van de vervalsingen, waaronder bronzen Assyrische beeldjes en 4000 jaar oude Soemerische stukken, zijn zonder opgemerkt te worden, verkocht via veilinghuizen als Sotheby's en Christies.
De catalogus onder de titel The Lie Became Great: The Forgery of Ancient Near Eastern Cultures, zal naar verwachting nogal wat stof doen opwaaien. Van de museumobjecten die hij op hun ware leeftijd liet onderzoeken was 40 procent vals.
Muscarella maakt in zijn studie korte metten met de antiekwereld. De helft van de stukken die aan Sotheby's voor verkoop worden aangeboden zijn vals en worden afgewezen. De markt is vergeven van valse Sasanische (Perzië 3e eeuw na Christus) antieke voorwerpen en Syrische zegels. Naar schatting 25 duizend nieuwe vervalsingen worden jaarlijks op de markt gebracht. Bekende handelaren in Londen en New York zouden vervalsingen hebben verkocht.
Weinig musea ontsnappen aan de lijst van de archeoloog. Vervalsingen zijn te vinden in de beste Britse musea zoals de British Museum, het Ashmolean en in de Burrell collectie. Het Louvre in Parijs zou in het bezit zijn van 37 vervalste stukken en het Metropolitan Museum in New York ten minste 45. Ook instituten in Amsterdam, Brussel, Cambridge, Kopenhagen, Berlijn, Genève en Praag hebben volgens de studie onechte objecten in hun bezit.