AnalyseKPN

Topmensen met aandelen in het eigen bedrijf, het blijft tricky

Topbestuurders die in aandelen van hun eigen beursgenoteerde bedrijf handelen, begeven zich op glad ijs. Per definitie weten ze meer dan buitenstaanders die ook in hun bedrijf beleggen. Maar niet altijd is duidelijk of die voorkennis ook zo koersgevoelig is dat handelen daarin strafbaar is. Dat is pas het geval als bij de openbaarmaking van de kennis – een mogelijke overname, een sanering, een winstwaarschuwing of een bestuursbenoeming of ontslag – de beurskoers daarop reageert.

De Belgische koning Filip zet tijdens een bezoek aan het telecombedrijf Proximus in 2015 samen met ceo Dominique Leroy een virtual-realitybril op. Beeld Getty
De Belgische koning Filip zet tijdens een bezoek aan het telecombedrijf Proximus in 2015 samen met ceo Dominique Leroy een virtual-realitybril op.Beeld Getty

Maar soms is ook een overnameplan niet koersgevoelig, bijvoorbeeld als niet zeker is of dat doorgaat of als de financiële staat van het nieuwe bedrijf onduidelijk is. Maar de beurskoers reageert niet altijd rationeel. De ene keer doet de koers weinig, de volgende keer kan die exploderen of in elkaar zakken. Dat is vaak afhankelijk van het beurssentiment. Beleggingsorganisaties als de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Eumedion vinden dan ook dat bestuurders en commissarissen beter geen enkel risico kunnen nemen. ‘Informatie over de benoeming of het ontslag van een ceo die het boegbeeld van het bedrijf is, kan zeker voorkennis zijn’, zegt VEB-directeur Paul Koster.

Altijd melden

Hij raadt bestuurders aan bij twijfel altijd contact te leggen met en instemming te vragen aan de compliance officer die de beursbedrijven moeten hebben. Bestuurders en commissarissen moeten net als hun directe familieleden alle transacties in effecten van het eigen bedrijf melden. De meeste bedrijven kennen zogenoemde lock-upperiodes – termijnen waarin de bestuurders en commissarissen hoe dan ook niet in aandelen van het eigen bedrijf mogen handelen: de weken rond de publicatie van de jaarcijfers, een emissie of een overname.

Directeur Gerard van Vliet van NCD (Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren) zegt dat deze periodes niet wettelijk vastgesteld zijn. ‘Dat zijn afspraken tussen de werkgever – meestal de raad van commissarissen – en de topmanagers.’ Om alle schijn te vermijden zou het misschien beter zijn dat topbestuurders helemaal geen aandelen of opties in hun eigen bedrijf zouden hebben. Maar daar is niemand voor. Paul Koster vindt dat niet alleen topmanagers, maar ook de rest van het personeel aandelen in het bedrijf zou moeten hebben. ‘Ze hebben er dan financieel belang bij dat het ook op lange termijn goed blijft gaan met het bedrijf. En dat willen we allemaal.’

Aandelen langer aanhouden

Maar topmanagers hebben wel continu een kijkje in de keuken. Zij vergaderen elke dag aan de hand van de laatste cijfers, praten vertrouwelijk over fusies en reorganisaties en weten of klanten zijn weggelopen en waar er lijken in de kast verstopt zijn. Eigenlijk beschikken ze altijd wel over koersgevoelige informatie. Eumedion zou het liefst hebben dat bestuurders aandelen in het eigen bedrijf tot het einde van hun periode en zelfs nog de twee jaar daarna aanhouden. ‘’Zo loopt een bestuurder ook nog financiële risico’s over de maatregelen en acties vlak voor zijn of haar vertrek. Dat stimuleert zijn langetermijnfocus nog beter’, aldus Rients Abma van Eumedion enige tijd geleden in de Volkskrant.

Van Vliet zegt dat het in Nederland ongebruikelijk is dat commissarissen – in tegenstelling tot bestuurders – beloond worden met aandelen en opties. ‘Commissarissen moeten onafhankelijk toezicht kunnen uitoefenen. Dat staat ook in de modelcode. Maar voor de rest is het de eeuwige discussie tussen het Rijnlandse model –stakeholdersvalue waarbij rekening wordt gehouden met belangen van alle betrokkenen – en het Angelsaksische model -shareholdersvalue waar het belang van de aandeelhouders voorop staat.‘

Topbaan bij KPN kwijt door een domme fout, voor nog geen 6.000 euro voordeel

Dominique Leroy wordt toch geen topvrouw van KPN. Een fout met de verkoop van aandelen die haar slechts een kleine 6.000 euro voordeel opleverde, lijkt de Belgische fataal te zijn geworden.

Boegbeeld dat bijna heilig werd verklaard

Haar overstap naar KPN werd een ‘schokgolf’ genoemd, maar bijna was Dominique Leroy klassiek gitaar aan het conservatorium gaan studeren. Maandag ketste haar benoeming op topvrouw van het telecombedrijf af.

KPN trekt benoeming topvrouw Leroy in na mogelijke handel met voorkennis

Telecombedrijf KPN moet alweer op zoek naar een nieuwe baas. De voorgenomen benoeming van Dominique Leroy werd maandag binnen een maand alweer ingetrokken vanwege mogelijke handel met voorkennis door de Belgische.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden