'Topmaster' maakt manager van jurist

De universiteiten van Amsterdam en Nyenrode beginnen komend studiejaar een gezamenlijke masteropleiding voor juristen. De samenwerking tussen de publiek gefinancierde UvA en het privaat gefinancierde Nyenrode moet topjuristen gaan afleveren die ook geschoold zijn in bedrijfskunde en management....

De zogenoemde topmaster wordt gewenst door een groot aantal gerenommeerde advocatenbureaus. Zij werken mee aan het praktijkgerichte deel van de opleiding, waarbij de universiteit van Amsterdam de verantwoordelijkheid draagt voor de theorie en de diplomering.

Studenten die aan de Amsterdam Nyenrode Law School willen studeren, moeten dit uit eigen zak betalen. De eenjarige master-opleiding kost 25 duizend euro. De kantoren die de opleiding steunen, zijn bereid die kosten achteraf voor hun rekening te nemen als een afgestudeerde bij hen in dienst treedt. Een baangarantie is er niet, maar volgens directeur Hetty van Roozendaal van de opleiding hebben de bedrijven wel laten weten dat zij bij de werving uitdrukkelijk kijken naar studenten die aan de ANLS hebben gestudeerd.

Samenwerking tussen publieke en private universiteiten komt weinig voor. Studenten moeten een meer dan gemiddelde intelligentie hebben. Anders kunnen ze het zware programma niet aan', zegt professor Jaap van Muijen, die is belast met de selectie.

De veertig eerstejaars, die dan allemaal al een bachelor-diploma hebben van een gewone rechtenfaculteit, komen in september terecht in een strak regime. Van hen wordt verwacht dat ze minstens 50 uur per week studeren, waarbij het onderwijs in kleine groepen wordt gegeven. 'Bovendien werken we niet alleen aan juridische of bedrijfskundige scholing, maar ook aan de persoon zelf', aldus Van Muijen.

Van Muijen: 'We confronteren de studenten met hun beperkingen en hun mogelijkheden. Dat vraagt het bedrijfsleven ook van ons. Je hebt niets aan een topjurist als hij blijkt te bezwijken onder stress. Evenmin kun je een heel introvert iemand in een omgeving zetten waar heel intensief wordt samengewerkt.'

Volgens de twee universiteiten is er ook onder studenten veel vraag naar zo'n veeleisende hoogwaardige opleiding. 'De student wil worden uitgedaagd. Dat kan op een gewone universiteit niet altijd worden waargemaakt. Die moet omwille van de bekostiging toch zorgen dat zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk hun diploma halen', zegt Van Muijen.

Het doel van de topmaster is om juristen af te leveren die beter in de arbeidsmarkt staan. De hoge prijs van de opleiding speelt daarbij een rol. Die selecteert mensen die in zichzelf willen investeren. Van Roozendaal: 'Wij hadden verwacht dat de hoge werkdruk voor velen reden zou zijn om af te haken. Het tegendeel is waar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden