Topmannen Corus laan uit gestuurd

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft dinsdag zijn twee topmannen ontslagen. Het duo moet vertrekken om ruimte te maken voor verdere reorganisaties in Groot-Brittannië, waar nu nog 33 duizend mensen werken....

De Nederlandse Corus-topman Fokko van Duyne kwam dinsdagmorgen nog nietsvermoedend op zijn werk. Vlak voor de lunch werd hij met zijn Britse mede-topman John Bryant bij voorzitter Sir Bryan Moffet van de raad van commissarissen en diens plaatsvervanger Henny de Ruiter geroepen. Van Duyne en Bryant kregen te horen dat ze ontslagen waren. Ze konden onmiddellijk hun spullen pakken.

Van Duyne, die in maart 1998 topman werd van Hoogovens, was samen met de British Steel-veteraan Bryant de architect van de fusie die eind vorig jaar tot de vorming van het internationale staalconcern Corus leidde. Van Duyne zou de eerste twee jaar formeel de hoogste baas zijn van het staal- en aluminiumconcern, Bryant in de twee jaar daarna. Maar nu zijn beiden al na een jaar gesneuveld.

In de geschiedenis van Hoog ovens haalden bestuurders bijna altijd hun pensioen. Maar Hoog ovens NV is de Angelsaksische Corus Plc geworden. In het afgelopen jaar ging het daar niet goed. In IJmuiden haalde Hoogovens grote winsten, maar die werden volledig tenietgedaan door enorme verliezen in het Verenigd Koninkrijk, waar het onderdeel British Steel met inefficiënte installaties en de hoge koers van het pond sterling kampte. Van Duyne en Bryant probeerden met zachte hand te saneren, zodat ze de militante bonden en de lokale politici in Wales en Yorkshire niet tegen zich in het harnas zouden jagen.

Het afgelopen weekeinde besloten de acht non-executive leden van het bestuur - de commissarissen - echter dat het te lang had geduurd. Ze besloten dat er met harde hand schoon schip moest worden gemaakt. Er zal een herstructureringsplan worden opgesteld, dat mogelijk zal leiden tot het verlies van vier- tot zesduizend banen in Groot-Brittannië. Moffet en De Ruiter zullen nu zelf als waarnemers de kastanjes uit het vuur halen. Pas in het voorjaar zullen twee nieuwe topmannen worden benoemd.

In de vier man tellende raad van bestuur zullen Bryant en Van Duyne wel worden vervangen. Twee Nederlanders, F. Briët en H. Vrins, nemen daar hun taken over, zodat voortaan in het bestuur evenveel Nederlanders als Britten zitten. Voor veel Hoog ovens-mensen moet dit een geruststellende gedachte zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden