Topmanagers zien China duikelen als economische macht

De internationale zakenwereld ziet de VS, Japan, China en Duitsland als de landen met het grootste concurrentievermogen in het jaar 2030....

REUTER

Reuter

GENEVE

Dat is de uitkomst van een onderzoek van twee Zwitserse instituten, het World Economic Forum en het International Institute for Management Development. Beide instituten interviewden 1500 topmanagers over de hele wereld, als onderdeel van een breder opgezet onderzoek naar de concurrentiekracht van landen. Het rapport van dit jaarlijkse onderzoek komt altijd in september uit.

Vorig jaar kwamen de VS, Singapore en Japan uit de bus als de landen met de grootste concurrentiekracht. Dat oordeel was gebaseerd op factoren als de kracht van de economie, de kwaliteit van de infrastructuur en het openbaar bestuur, de soliditeit van het financiële stelsel en de eigenschappen van de bevolking. De onderzoekers vroegen de topmanagers dit jaar ook de landen te noemen die naar hun inzicht over 35 jaar aan de top zouden staan.

'De ondervraagden denken dat de VS en Japan ook in de volgende eeuw economisch een leidende rol zullen spelen', licht een woordvoerder van de onderzoekers de resultaten toe. 'Maar daarnaast wedden de zakenlieden op landen die op dit moment laten zien dat zij een groot potentieel hebben voor dynamiek - China, dat op de derde plaats komt, maar ook Singapore, Zuid-Korea, India, Taiwan en Maleisië worden gezien als de grote concurrenten van de toekomst.' Duitsland en Zwitserland worden gezien als 'stabiele, risicoloze economieën'.

De VS werden door 813 van de 1500 zakenlieden op de eerste plaats gezet in het jaar 2030. Japan kreeg 687 stemmen en China 580. Van de ondervraagde managers zetten er 510 Duitsland in de top-drie, 282 Singapore en 224 Zuid-Korea. India had 143 stemmen, Taiwan 111, Maleisië 107 en Zwitserland 103.

Dat betekent dat de internationale zakenwereld de economische ontwikkeling in China wat minder optimistisch inschat, want vorig jaar was de overheersende mening nog dat China in het jaar 2010 het land zou zijn met de grootste concurrentiekracht op de wereldmarkt. De internationale zakenwereld acht eerder enthousiaste verwachtingen over de Chinese economie nu overdreven.

Van de ondervraagden die werkten bij ondernemingen die van plan zijn in China te investeren of dat al hebben gedaan, toonde een flink aantal zich bezorgd over het gebrek aan managers en het onvermogen van het land het politieke systeem aan te passen aan het hoge groeitempo van de economie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden