Topman Zurich weg na drama

Na een mysterieuze zelfdoding van financieel directeur Pierre Wauthier, gevolgd door het ontslag van de voorzitter van de raad van bestuur Josef Ackermann, staat voormalig ABN Amro-bankier Tom de Swaan sinds donderdag aan het hoofd van de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group. Zurich Insurance is het op twee na grootste verzekeringsconcern ter wereld.

AMSTERDAM - De Swaan is sinds 2006 vicevoorzitter van de raad van bestuur. Hij leidde het bedrijf (60 duizend werknemers) vorig jaar al enkele maanden voor de komst van voormalig Deutsche Bank-topman Ackermann naar het verzekeringsbedrijf. De benoeming lijkt niettemin het resultaat van een bankiersdrama waarvan de achtergrond grotendeels in nevelen gehuld gaat.


Maandag vond de Zwitserse politie het lichaam van Wauthier in zijn huis in Zug na een kennelijke zelfdoding. De gebeurtenis baarde opzien omdat het een tweede geval van suïcide was van een Zwitserse financieel manager in korte tijd. Wauthier (53) laat een vrouw en twee kinderen achter.


Vijf weken geleden maakte ook bestuursvoorzitter Carsten Schloter van telecombedrijf Swisscom een eind aan zijn leven. De druk van de functie en de noodzaak om altijd alert te zijn, zouden hem te veel zijn geworden.


Het was vooral de reactie van de bestuursvoorzitter van Zurich Insurance Josef Ackermann die donderdag tot speculatie leidde. Na een speciale bestuursvergadering legde Ackermann zijn functie neer omdat, zo zei hij, 'ik redenen heb om aan te nemen dat de familie van mening is dat ik een deel van de verantwoordelijkheid moet dragen, ongeacht hoe ongegrond die aantijgingen ook zijn'.


Zijn aftreden moet volgens hem voorkomen dat er reputatieschade ontstaat voor het bedrijf. Zijn opstappen was geen eis van het bestuur maar een persoonlijk besluit, zegt een woordvoerder van Zurich Insurance. 'Het bestuur heeft zijn besluit geaccepteerd.'


Op de achtergrond speelt voor Ackermann ook een andere kwestie die zijn reputatie kan beschadigen en een aftreden wenselijk kan maken. Het Openbaar Ministerie in München maakte eerder deze week bekend dat het binnenkort hoge voormalig functionarissen van Deutsche Bank zal oproepen voor verhoor in een zaak van mogelijke meineed en samenspanning.


Werknemers van Zurich Insurance lieten donderdag weten dat er in elk geval geen duidelijke aanleiding is voor de dramatische zelfdoding. Binnen het management bestond geen enkele ruzie of onenigheid die dat zouden kunnen verklaren, zei manager Martin Senn in een televisie-interview. Volgens een door persbureau Reuters geciteerde collega stond financiële man Wauthier wel onder toenemende druk. 'Het is een publiek geheim dat er grotere druk van boven werd uitgeoefend op de aandelenprijs'.


Twee weken geleden maakte Zurich bekend dat die winst in het tweede kwartaal 27 procent is gedaald vanwege overstromingen in Duitsland en orkaanschade in Amerika. Het bedrijf bleef daarmee achter bij de resultaten van concurrenten Allianz en AXA.


Ackermann stelt hoge eisen aan de winstgevendheid. Hoog rendement heeft de Deutsche Bank door de financiële crisis geholpen, zei hij bij zijn afscheid in 2012. De verzekeringsbranche zou in zijn ogen gebaat zijn met meer dynamiek. 'Er viel volgens hem nog wel wat lucht uit Zurich te pompen', aldus een anonieme collega tegenover Reuters.


De juridische procedure die Ackermann in Duitsland boven het hoofd hangt, betreft een civiele procedure van de erfgenamen van mediaondernemer Leo Kirch die twee miljard euro eisen van de Deutsche Bank. Ackermann en collega's hebben volgens de verdenking van het OM mogelijk gelogen tijdens een verhoor over die kwestie en kunnen daarvoor mogelijk worden vervolgd.


Oud-bankier Tom de Swaan ging donderdag niet in op vragen over de noodzaak van het aftreden van Ackermann. Of hij van plan is te blijven als bestuursvoorzitter of snel een opvolger gaat zoeken, is volgens zijn woordvoerder nog niet besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden