Topman verzilvert weer vele opties

Bestuurders kunnen dankzij de gestegen beurskoersen weer profiteren van het verzilveren van opties. De directeuren wisten in 2009 hun optiewinsten met 56 procent te verhogen.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de geregistreerde transacties in aandelen en opties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In vergelijking met de topjaren 2006 en 2007 blijft de optiewinst ook na de stijging op een bescheiden niveau.

Prestatieaandelen

Na de hoogtijdagen in de jaren negentig raakten opties als beloning enigszins uit de gratie bij bestuurders. Directeuren krijgen nadien steeds vaker prestatieaandelen toegewezen. Deze aandelen mogen ze bij goed presteren na enkele jaren omwisselen in geld. Doordat de beurskoersen ook na het herstel van 2009 nog altijd lager liggen dan enkele jaren geleden, leveren deze prestatieaandelen minder geld op. In totaal verzilverden bestuurders vorig jaar voor 24 miljoen aan prestatieaandelen.

De totale opbrengst aan opties en prestatieaandelen kwam vorig jaar uit op 58 miljoen. Dat is 3 procent hoger dan in 2008, maar eveneens lager dan in de topjaren 2006 en 2007. In die jaren wisten bestuurders van Numico en ABN Amro dankzij overnamen vele miljoenen te verdienen.

Oliebedrijf Fugro

Van de bedrijven uit beursgraadmeter AEX wisten Gert-Jan Kramer en Klaas Wester van oliebedrijf Fugro met respectievelijk 3,7 miljoen en 2,5 miljoen euro het meeste geld te verdienen met opties. Vooral in de tweede helft van 2009 verzilverden bestuurders hun opties. De onder vuur liggende bankiers hebben het afgelopen jaar nauwelijks iets verdiend met prestatiebeloning. Nancy McKinstry van WoltersKluwer kreeg met 3,1 miljoen euro het meeste aan prestatieaandelen uitgekeerd.

Opties zijn een beloningsinstrument dat pas geld oplevert als de beurskoersen stijgen.

(Colourbox) Beeld
(Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden