Topman van SNS Bank vrijgesproken

In de beursfraudezaak is oud-topman T. Korver van SNS Bank vrijgesproken. Twee van zijn voormalige ondergeschikten, Ad de B. en Wim H., zijn wel veroordeeld....

Van onze verslaggevers

Dat gebeurde woensdag tijdens een zitting van de speciale kamer van de Amsterdamse rechtbank die is belast met de beursfraude, beter bekend als Operatie Clickfonds. De rechtbank hield zitting in de zaak tegen De K. en deed uitspraak in de SNS-zaak. Korver was het verantwoordelijke lid van de raad van bestuur toen SNS Bank in 1994 meedeed in het bankensyndicaat voor de beursgang van KPN. De B. en H. waren zijn medewerkers bij die operatie. SNS betaalde toen zeven ton aan Amsterdamse commissionairs omdat zij hun klanten via SNS KPN-aandelen hadden laten kopen. De syndicaatsregels verboden zulke betalingen.

Oneerlijke mededinging, zo oordeelde het Openbaar Ministerie (OM), dat ook oplichting en valsheid in geschrifte ten laste legde. De verdachten schaadden 'integriteit en transparantie van de financiële markt', aldus officier van justitie H. de Graaff.

Het OM schikte met SNS Bank (1,7 miljoen gulden) en met twee van de betrokken commissionairs. Tegen Korver en De B. eiste het eind september tien maanden cel en vijftien mille schadevergoeding, tegen H. vier maanden en vijfduizend gulden. Alledrie raakten zij hun baan kwijt.

De rechtbank sprak Korver vrij. Het enige bewijsmiddel tegen de topman, zo overwogen de rechters, was een verklaring van Ad de B. die deze later belangrijk afzwakte. 'Een terechte uitspraak', aldus zijn advocaat. 'Deze man had nooit vervolgd mogen worden.' Voor De B. viel het vonnis aanmerkelijk milder uit dan de eis: vier maanden voorwaardelijk.

Alleen H. werd conform de eis veroordeeld. 'Ook al was hij geen directielid', voor H. gold evengoed dat hij 'werkzaam was bij een bank en daarmee mede-verantwoordelijk was voor het instandhouden van de integriteit van de financiële wereld', zo overwogen de Clickfonds-rechters.

'Een zuur vonnis', vond de raadsman van H. echter. 'De loopjongen wordt veroordeeld terwijl de top vrijuit gaat.'

Gisteren bogen de rechters zich verder over de zaak tegen De K., voormalig financieel directeur bij effectenhuis Bank Bangert Pontier. De Nederlandsche Bank deed in 1997 aangifte van vermoedens van witwassen van zwart geld bij BBP. Justitie verdacht daarop BBP-directeuren De K. en H. Pontier van betrokkenheid.

De zaak tegen Pontier werd geseponeerd. De K. staat terecht vanwege dubieuze kasgeldtransacties van BBP-klanten, onder wie ook Eddie S., hoofdverdachte in Operatie Clickfonds.

Deze transacties had BBP moeten melden op grond van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), aldus het OM. Verder verdenkt zij De K. van valsheid in geschrifte omdat hij voor zijn klanten een coderekening in Luxemburg beheerde bij vermogensbeheerder Codalux.

Twee getuigen, opgeroepen op verzoek van De K., betwijfelden echter of de transacties wel gemeld hadden moeten worden. Als bewijs citeerden zij uit een advies van een advocaat en uit stukken van De Nederlandsche Bank uit 1996, die de transacties op verzoek van De K. had onderzocht.

Uitspraak op 1 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden