Topman UNDP is derde in rang bij VN

De leider van het VN-Ontwikkelingsfonds UNDP stuurt niet alleen het onwikkelingswerk van de Verenigde Naties aan. De topman is na secretaris-generaal Kofi Annan en diens plaatsvervanger de derde in de rang binnen de Verenigde Naties....

ANP

Het UNDP (United Nations Development Programma) is de grootste organisatie van de VN. In 166 landen werkt het onder meer aan armoedebestrijding, democratisering en de preventie van hiv/aids. Het UNDP is daarnaast de spil in het bereiken van de zogenoemde millenniumdoelstellingen. Met dit ambitieuze plan, opgesteld in 2000, moet de armoede in 2015 gehalveerd zijn.

Een ander in het oog springende activiteit is het jaarlijkse Human Development Report. In dit lijvige verslag geeft de organisatie de ontwikkeling van verreweg de meeste landen op de wereld weer. Het analyseert niet alleen de economische situatie, maar registreert ook het welzijn van mensen.

Aan het hoofd van het UNDP, opgericht in 1966, stond jarenlang steevast een Amerikaan. Omdat Washington steeds minder afdraagt aan de VN, kwam aan die voorkeursbehandeling in 1999 een eind. Sindsdien leidde de Brit Malloch Brown de ontwikkelingstak van de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden