Topman OM: We zijn niet klaar voor cybercriminaliteit

Justitie in Nederland heeft onvoldoende kennis en mankracht om cybercriminaliteit tegen te gaan. Dat stelt topman Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie zaterdag in het AD. Bovendien blijkt het in de praktijk ingewikkeld de daders te pakken.

Gerrit van der Burg. Beeld anp
Gerrit van der Burg.Beeld anp

'We trekken er hard aan, maar we zijn er nog niet klaar voor', zegt hij in het interview. 'We zijn van oorsprong geen digitale organisatie.' Van der Burg, sinds drie maanden voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM, beschrijft hoe ze probeerden tien officieren van justitie met een cybersecurityachtergrond te krijgen. Hij vond er vier.

Alleen al de ontsleuteling van één iPhone kost volgens hem 'enorm veel mankracht en expertise'. Recent liep ook het kraken van een gecodeerde telefoon, gebruikt door criminelen, volgens hem uit op een mega-onderzoek.

Bijscholen niet genoeg

'De wereld van de technologie verandert zó snel, dat het moeilijk is om bij te houden wat er allemaal gebeurt', aldus Van der Burg. 'Het onvoorstelbare wordt voorstelbaar, als het gaat om cybercrime.'

Het kabinet wil volgens Haagse bronnen in de nieuwe begroting structureel 25 miljoen euro extra vrijmaken voor cyberveiligheid. Deskundigen denken dat dit slechts een fractie is van wat nodig is. D66 pleitte eerder voor een 'Deltaplan cybersecurity'.

Het gebrek aan digitale kennis speelt in veel sectoren. De president van het gerechtshof Den Haag pleitte er onlangs voor elke rechtbank in Nederland uit te rusten met een aparte 'cyberkamer'. Nederland heeft bijvoorbeeld relatief veel te maken met kwaadaardige software (malware). Het alleen maar bijscholen van rechters op dit gebied is volgens hem niet genoeg.

Ook defensie en de inlichtingendiensten kampen met een achterstand. Brigade-generaal Wilfred Rietdijk waarschuwde in een interview met de Volkskrant dat zij de digitale dreiging momenteel niet aankunnen. Volgens hem moet Nederland snel een nieuwe organisatie optuigen om buitenlandse dreiging, zoals manipulatie en beïnvloeding via fake nieuws, in kaart te brengen.

Auto's in beslag nemen

De topman van het Openbaar Ministerie gaat in het AD ook in op de verwevenheid van de boven- en onderwereld in Brabant. Volgens hem is die 'zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn. Minstens tien jaar. Dat is voor mij nog de ondergrens.'

Hij zegt hen aan te pakken door niet alleen via het strafrecht te werken, 'maar ook vergunningen in te trekken, geld af te pakken en auto's in beslag te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden