Topman marine: We zijn platgeslagen door politiek

DEN HAAG (ANP) - Vertrekkend vice-admiraal Jan-Willem Kelder heeft flink uitgehaald naar de politiek. De marine is volgens hem ,,een beetje platgeslagen'' door de bezuinigingen en de beslissing van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) om toch maar geen Tomahawk-kruisraketten aan te schaffen.

De hoogste man van de marine zegt dit in een afscheidsinterview in het NRC Handelsblad. Hij noemt het ,,de korte termijnvisie van de politiek''.

De commandant der zeestrijdkrachten betreurt deze beslissing. ,,Als onze mariniers vastzitten in bijvoorbeeld Afghanistan, moet ik aan de Amerikanen vragen of ze ons komen helpen. Met Tomahawks zouden we zelf op de knop kunnen drukken om die jongens uit hun benarde positie te halen.''

Inlichtingen geruild

In het vraaggesprek vertelt Kelder ook dat Nederland verzamelde inlichtingen ruilt met de Amerikanen. ,,Als wij in het oosten van de Middellandse Zee of voor de kust van Colombia intelligence verzamelen ruilen we die uit met de Amerikanen voor inlichtingen over misschien wel Afghanistan.''

Vice-admiraal Kelder gaat met vervroegd pensioen. Op 31 augustus draagt hij het commando over aan zijn huidige plaatsvervanger, generaal-majoor der mariniers Rob Zuiderwijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden