Topman Lucent de laan uit gestuurd na wanprestaties

Afgezien van de miljardendeal tussen Honeywell en General Electric was maandag het ontslag van topman R. McKinn bij technologiebedrijf Lucent het meest spectaculaire nieuws op Wall Street....

Van onze verslaggever

De raad zichtte daarmee voor de druk van beleggers, die de ontslagen topman verantwoordelijk houden voor de teleurstellende resultaten van het bedrijf. Lucent (150 duizend werknemers) fabriceert een breed scala producten voor de telecom-industrie, van chips tot telefooncentrales. De resultaten van Lucent laten de laatste kwartalen echter sterk te wensen over. De concurrentie loopt weg met de klanten én de vermaarde ingenieurs van Lucent. De beurskoers daalde dit jaar tot dusver bijna 70 procent. McGinn wordt vervangen door H. Schacht (66), die in 1996 topman was toen Lucent werd afgesplitst van AT & T. Beleggers zullen ook hem beoordelen op zijn daden; zijn benoeming bezorgde het aandeel zelfs een bescheiden verlies.

De dertig hoofdfondsen van de Dow Jones-index werden gedomineerd door Honeywell, General Electric en Merck. Laatstgenoemde fabrikant van geneesmiddelen kan volgens een analist van Salomon Smith Barney veel meer verdienen dan eerder was voorspeld, waarop beleggers het fonds massaal aankochten. In het kielzog van Merck stegen ook concurrenten zoals Abbott en Pfizer.

Het aandeel Honeywell schoot omhoog nadat bekend werd dat het almachtige General Electric bereid is 48 miljard dollar (in aandelen en schuldovername) te betalen voor het bedrijf uit New Jersey.

Gerneral Electric (GE) zelf moest het bod bekopen met een koersdaling van 5 procent, doch het conglomeraat blijft - in beurswaarde - het duurste bedrijf ter wereld met circa 490 miljard dollar. Ook in het lijstje met grote werkgevers staat GE hoog genoteerd. Na de overname van Honeywell zal het concern circa 465 duizend werknemers tellen.

Dat de Dow onder invloed van deze krachtpatserij met slechts 45 punten (0,4 procent) steeg tot 10.271,7 punten, was vooral te wijten aan winstnemingen bij Microsoft en Proctor & Gamble. De Standard & Poor's 500-index sloot nagenoeg onveranderd op 1395,8 punten.

De Nasdaq Composite-index eindigde - na een aanvankelijke stijging - op het eerste verlies sinds drie dagen. Vooral Microsoft was daar de oorzaak van, omdat beleggers het fonds verkochten na de recente koersstijgingen. Microsoft steeg na zijn florissante kwartaalcijfers in drie dagen van 50 naar 65 dollar. Maandag sloot het softwarebedrijf op 62,12 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden