‘Topman justitie betrokken bij wegpiraterij’

De donkerblauwe, geblindeerde Mercedes die in juni op de snelweg A28 andere automobilisten dwong vaart te minderen door pal voor hen te gaan rijden en af te remmen, had procureur-generaal Dato Steenhuis als passagier....

Diverse bronnen bij politie en justitie bevestigen dat Steenhuis in de auto zat. De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie.

De woordvoerder van het college van procureurs-generaal ontkent niet dat Steenhuis in de Mercedes zat, maar zegt ‘niet gemachtigd te zijn details naar buiten te brengen’.

Eind juni meldde het Dagblad van het Noorden dat een donkerblauwe Mercedes onrust veroorzaakte onder weggebruikers op de A28 tussen Zwolle en Assen. De chauffeur dwong andere automobilisten snelheid te minderen door enkele meters voor hen te gaan rijden en af te remmen.

Een oud-politieman uit Oude Pekela die dit overkwam, haalde de Mercedes in, maar die schoot vervolgens opnieuw voor hem en verlaagde opnieuw zijn snelheid. Het tafereel herhaalde zich diverse keren. Andere automobilisten overkwam hetzelfde.

Na de publicatie verklaarden weggebruikers dat de auto ook met hoge snelheid en blauw zwaailicht over de vluchtstrook zou hebben gereden, om vervolgens weer tussen het gewone verkeer in te voegen.

In juli werd bekend dat de geblindeerde Mercedes werd bestuurd door een chauffeur van het college van procureurs-generaal. Tegen hem zijn volgens de woordvoerder van justitie ‘passende’ maatregelen genomen. Over de aard daarvan weigert de woordvoerder mededelingen te doen.

De chauffeur, een politieman, mag wel voor het college blijven rijden.

Een van de speerpunten van het beleid van het college van procureurs-generaal, waarvan Steenhuis deel uitmaakt, is een harde aanpak van verkeerscriminaliteit. Steenhuis is tevens voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verantwoordelijk is voor het innen van verkeersboetes.

De oud-politieman uit Oude Pekela die op de A28 werd gehinderd, heeft bij de politie aangifte gedaan tegen justitie. Dat heeft geleid tot het onderzoek van de Rijksrecherche. De Drentse officier van justitie Van den Broek wilde donderdag geen commentaar geven op het onderzoek. Hij kon niet zeggen wanneer het onderzoek wordt afgerond.

Steenhuis was in 1998 een van de hoofdrolspelers in de affaire waarbij enkele procureurs-generaal in aanvaring kwamen met toenmalig minister van Justitie Sorgdrager. Naar aanleiding van deze affaire moest toenmalig OM-topman Arthur Docters van Leeuwen het veld ruimen.

In 1997 baarde Steenhuis opzien door te verklaren dat wat hem betreft ’snachts op 120-wegen best 140 kilometer per uur gereden mag worden, als dat de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden