'Topman justitie betrokken bij wegpiraterij'

De donkerblauwe, geblindeerde Mercedes die in juni op de snelweg A28 andere automobilisten dwong vaart te minderen door pal voor hen te gaan rijden en af te remmen, had procureur-generaal Dato Steenhuis als passagier....

Diverse bronnen bij politie en justitie bevestigen dat Steenhuis in deauto zat. De Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naarde betrokkenheid van de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie.

De woordvoerder van het college van procureurs-generaal ontkent niet datSteenhuis in de Mercedes zat, maar zegt 'niet gemachtigd te zijn detailsnaar buiten te brengen'.

Eind juni meldde het Dagblad van het Noorden dat een donkerblauwe Mercedes onrust veroorzaakte onder weggebruikers op de A28 tussen Zwolleen Assen. De chauffeur dwong andere automobilisten snelheid te minderendoor enkele meters voor hen te gaan rijden en af te remmen.

Een oud-politieman uit Oude Pekela die dit overkwam, haalde de Mercedes in, maar die schoot vervolgens opnieuw voor hem en verlaagde opnieuw zijnsnelheid. Het tafereel herhaalde zich diverse keren. Andere automobilistenoverkwam hetzelfde.

Na de publicatie verklaarden weggebruikers dat de auto ook met hogesnelheid en blauw zwaailicht over de vluchtstrook zou hebben gereden, omvervolgens weer tussen het gewone verkeer in te voegen.

In juli werd bekend dat de geblindeerde Mercedes werd bestuurd door eenchauffeur van het college van procureurs-generaal. Tegen hem zijn volgensde woordvoerder van justitie 'passende' maatregelen genomen. Over de aarddaarvan weigert de woordvoerder mededelingen te doen.

De chauffeur, een politieman, mag wel voor het college blijven rijden.

Een van de speerpunten van het beleid van het college vanprocureurs-generaal, waarvan Steenhuis deel uitmaakt, is een harde aanpakvan verkeerscriminaliteit. Steenhuis is tevens voorzitter van het CentraalJustitieel Incassobureau, dat verantwoordelijk is voor het innen vanverkeersboetes.

De oud-politieman uit Oude Pekela die op de A28 werd gehinderd, heeftbij de politie aangifte gedaan tegen justitie. Dat heeft geleid tot hetonderzoek van de Rijksrecherche. De Drentse officier van justitie Van denBroek wilde donderdag geen commentaar geven op het onderzoek. Hij kon nietzeggen wanneer het onderzoek wordt afgerond.

Steenhuis was in 1998 een van de hoofdrolspelers in de affaire waarbijenkele procureurs-generaal in aanvaring kwamen met toenmalig minister vanJustitie Sorgdrager. Naar aanleiding van deze affaire moest toenmaligOM-topman Arthur Docters van Leeuwen het veld ruimen.

In 1997 baarde Steenhuis opzien door te verklaren dat wat hem betreft'snachts op 120-wegen best 140 kilometer per uur gereden mag worden, alsdat de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden