Topman Holland Media Groep ontslagen om zelfverrijking

De topman van de Holland Media Groep, H. Boermans, en diens mede-bestuurder H. Roemer zijn woensdag op staande voet ontslagen....

NOEL VAN BEMMEL; FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggevers

Noël van Bemmel

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Als reden voor het ontslag wijzen ingewijden op de aandelen die Boermans, Roemer en hun toenmalige CLT-baas Freddie Thyes privé hadden in het bedrijf TeleWorld. Dat levert al jarenlang teletekst- en 06-diensten aan RTL 4, RTL 5 en Veronica, een contract dat dus gunstig was voor de TeleWorld-aandeelhouders. Bovendien dachten Boermans, Roemer en Thyes een 'klapper' te kunnen maken toen Philips en KPN het bedrijf TeleWorld over wilden nemen.

Die uitkoop vond enkele jaren geleden plaats, maar de betaling aan het drietal zou, aldus de ingewijden, nu pas plaatshebben. Dat zou ieder van hen een bedrag van circa 1,5 miljoen gulden hebben opgeleverd.

Protest van de TeleWorld-directie bij CLT, de hoogste baas van Boermans, tegen die betalingen heeft de affaire aan het rollen gebracht. De Luxemburgers vonden het gedrag van de HMG-top, nog altijd volgens dezelfde ingewijden, onacceptabel. Dat was vooral pijnlijk voor VNU, het bedrijf dat Boermans vier jaar geleden als algemeen directeur van RTL4 naar voren schoof. VNU-topman J. Brentjens, commissaris bij HMG, kon door de druk van de Luxemburgers niets anders doen dan Boermans, die tot dusver een reputatie van onkreukbaarheid genoot, laten vallen.

In het summiere persbericht dat HMG uitbracht wordt 'verschil van mening over het beleid' als verklaring naar voren geschoven. HMG dat geen verdere toelichting wil geven, maakt in het persbericht geen melding van het vertrek van Roemer. De ondernemingsraad werd woensdagmiddag al even beperkt ingelicht. 'Wij hebben de verzekering gekregen dat het huidige beleid wordt voortgezet', aldus voorzitter J. Stalenburg.

Naast Boermans, Roemer en Thyes wordt Ruud Hendriks als vierde betrokkene genoemd bij de lucratieve TeleWorld-uitkoop. Hendriks beleefde, net als de overige drie, de meest succesvolle jaren van RTL4 mee. Maar een woordvoerder van Endemol ontkent 'glashard' enige rol van Hendriks. 'Hij was toen al vertrokken bij RTL'.

Het bestuur van HMG (eigenaar van de zenders RTL 4, RTL5 en Veronica) is tot twee man, P. Tillieux en W. van der Meer de Walcheren, teruggebracht.

De bestuurscrisis bij HMG doet zich voor op een moment dat de belangrijkste zender, RTL 4, met grote problemen kampt. De winst van de marktleider is gedaald tot onder die van Veronica. RTL 4 ziet zijn kijkerspubliek vergrijzen en verliest daardoor aantrekkingskracht op adverteerders. Ook RTL5 moet nog zijn draai vinden als nieuwszender. Lichtpunt is Veronica dat na een tegenvallende start het goed doet bij de adverteerders. De zender die ondergesneeuwd dreigde te raken onder RTL 4 en RTL5, bevindt zich na de bestuurswisseling met Van der Reijden en Van der Meer de Walcheren in een sterke positie aan de HMG-top.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden