nieuwsaudi

Topman Bram Schot alweer weg bij Audi: ‘De spirit is terug’

Amper tien maanden na zijn officiële aanstelling als hoogste baas bij Audi kondigt Bram Schot zijn vertrek alweer aan. In april volgend jaar verlaat de Nederlander het concern. Hij gaat ook weg bij moederbedrijf Volkswagen, waar hij verantwoordelijk was voor de verkopen.

Bram Schot in maart van dit jaar. Beeld Bloomberg via Getty Images
Bram Schot in maart van dit jaar.Beeld Bloomberg via Getty Images

Volgens Schot komt zijn vertrek op een logisch moment. ‘Ik heb bij mijn aanstelling met Herbert Diess (de topman van moederbedrijf Volkswagen, red.) afgesproken dat ik de transformatie van het bedrijf zou leiden', zegt Schot vrijdag aan de telefoon. ‘Ik zou een nieuwe strategie bedenken, de kosten omlaag brengen en de organisatie meer open maken. We zijn nu tot de conclusie gekomen dat dit aardig is gelukt. De spirit is terug.’

Dieselschandaal

Schot kwam vorig jaar juni aan de leiding bij Audi, nadat de vorige ceo Rupert Stadler was gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het dieselschandaal, en maanden in de gevangenis zat. Sinds januari was de Nederlander de officiële ceo.

In de korte tijd dat hij de leiding had bij Audi heeft Schot fors gesaneerd bij het concern, dat kampte met teruglopende verkopen. Hij wilde de komende jaren maar liefst 15 miljard euro aan besparingen doorvoeren, iets wat tot weerstand leidde in onder meer de ondernemingsraad, die baanverlies vreesde. Hierdoor rommelde het al enige tijd rond de Audi-baas. De afgelopen maanden verschenen diverse berichten in Duitse media waarin zijn aanstaande vertrek werd aangekondigd. Schot ontkende tot nu toe krachtig dat zijn positie op de tocht stond.

Dat het soms knetterde in de top bij Audi wil Schot niet ontkennen. ‘Ik ben nu eenmaal niet het type dat moeilijke dingen uit de weg gaat.’

De Audi-topman zegt zelf te hebben besloten te vertrekken en graag nog een nieuwe uitdaging wil aangaan. Er is volgens hem geen sprake van onmin tussen hem en de topman van Volkswagen. ‘Kijk naar de hoeveelheid lof waarmee Diess me tijdens de persconferentie heeft overladen.’ Diess zei onder meer dat Schot de leiding in moeilijke omstandigheden overnam en ‘belangrijke veranderingen’ heeft doorgevoerd.

Schot vindt niet dat zijn periode als ceo te kort is geweest. ‘Als ik in april stop, ben ik bijna twee jaar de baas geweest. Dat noem ik niet kort. Ik heb bereikt wat is afgesproken.’

Vanaf 1 april 2020 neemt de Duitser Markus Duesmann het roer over. Duesmann is eerder door Diess bij BMW weggekocht en werd al enige tijd beschouwd als degene die Audi moest gaan leiden. Diess kent Duesmann uit zijn eigen tijd bij BMW.

De ramen open

Kort na zijn aantreden bij Audi zei Schot in een interview met de Volkskrant dat het bedrijf in een harnas was geraakt, onder meer vanwege het dieselschandaal. De Rotterdammer wilde de ramen in het concern openzetten en het zelfvertrouwen terug brengen. ‘Dat is gelukt. Ik zie nu weer een glimlach op de werkvloer’, aldus Schot vrijdag aan de telefoon.

Volkswagen liet vrijdag ook weten dat het zijn investeringen de opnieuw flink opvoert. De komende vijf jaar wordt zestig miljard euro gestoken in innovatie, ongeveer 40 procent meer dan tot nu toe was vrij gemaakt. Van het bedrag gaat 33 miljard euro naar de ontwikkeling van elektrische auto’s en de ombouw van fabrieken.

De Rotterdammer Bram Schot was sinds 1 januari de eerste niet-Duitser aan het roer bij Audi. Hij moest het concern de nieuwe tijd in leiden, ver weg van Dieselgate. De Volkskrant sprak hem begin dit jaar als eerste.

Schot wilde het anders doen dan zijn voorgangers. Van Audi een duurzamer bedrijf maken, zag hij als zijn ‘heilige plicht’. Was er na een half jaar al sprake van een Schot-effect?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden