NieuwsSjoemeldiesels

Topman Audi gearresteerd, Nederlander genoemd als opvolger

De Nederlander Bram Schot wordt waarschijnlijk de tijdelijke nieuwe topman van Audi. Schot, die pas afgelopen najaar is toegetreden tot de raad van bestuur van het concern, wordt gezien als ideale kandidaat om Rupert Stadler op te volgen, die maandag werd gearresteerd. Moederbedrijf Volkswagen zegt dat er nog geen besluit genomen is.

Rupert Stadler.Beeld AFP

Stadler wordt door de Duitse justitie verdacht van betrokkenheid bij het dieselschandaal. Vorige week waren al invallen gedaan in zijn huis, maandag werd hij opgepakt – volgens justitie om te voorkomen dat hij bewijsmateriaal kan verdonkeremanen.

Stadler is de eerste Volkswagentopman (Audi is een onderdeel van VW) in functie die is gearresteerd vanwege affaire. De kritiek op de topman was de afgelopen tijd gegroeid; volgens Duitse media hebben diverse medewerkers tegenover justitie verklaard dat hij op de hoogte was van de malversaties.

Stadler, sinds 2006 Audi’s hoogste baas, heeft dit altijd ontkend. De autobouwer uit Ingolstadt zei maandag in een verklaring te geloven in zijn onschuld tot het tegendeel bewezen is. Audi is Volkswagens winstgevendste onderdeel.

Crisisoverleg

De top van VW was maandag juist bijeen gekomen voor crisisoverleg over de invallen, toen bekend werd dat de Audi-topman was aangehouden. Hoewel de VW-leiding vorige week nog verklaarde er niet over te peinzen hem te vervangen, werd ze hier maandag toe gedwongen door de Duitse justitie.

Daarop werd volgens ingewijden de Nederlander Bram Schot naar voren geschoven, tot maandag verkoop- en marketingdirecteur bij Audi. Schot kwam in 2011 in dienst bij Volkswagen en werkte eerder voor Daimler en ABN Amro.

De arrestatie van Stadler is de zoveelste tegenslag voor VW, dat moeite heeft het schandaal achter zich te laten. In mei nog legde Audi de verkoop stil van enkele topmodellen, nadat er opnieuw onregelmatigheden waren ontdekt in de systemen die de uitlaatgassen van dieselmotoren moeten opschonen. Vorige week werd ook bekend dat het bedrijf in Duitsland een boete van 1 miljard euro moet betalen voor het gebruik van verboden software in miljoenen dieselauto’s.

Kort daarop deed justitie invallen in de woning van Stadler en bij een tweede bestuurder van Audi. De autofabrikant wordt beschouwd als de ‘uitvinder’ van de sjoemelsoftware die later ook door VW is gebruikt.

Stadler volgde in 2007 Martin Winterkorn op, die in dat jaar de leiding kreeg bij Volkswagen. Winterkorn stond nog aan het roer bij VW toen het dieselschandaal in september 2015 uitbrak. Enkele dagen later trad hij af. Vorige maand werd tegen hem in de Verenigde Staten een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens samenzwering en overtreding van milieuwetten. Winterkorn geldt ook voor de Duitse justitie als verdachte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden