Topman ASML verdiende 10 miljoen naast salaris in 2012

Topman Eric Meurice van ASML heeft in 2012 bijna 10 miljoen euro verdiend door het verzilveren van opties en prestatieaandelen. Samen met zijn jaarbonus en basissalaris komt het jaarinkomen van de Franse topman uit boven de 11 miljoen euro.

Wilco Dekker en Xander van Uffelen
ASML-topman Meurice op een foto uit 2007. Beeld ANP
ASML-topman Meurice op een foto uit 2007.Beeld ANP

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de 810 aandelentransacties van alle bestuurders van Nederlandse bedrijven zoals geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Alleen Jan Bennink (76 miljoen euro) en Rijkman Groenink (29 miljoen) wisten eerder als bestuursvoorzitter van een Nederlands bedrijf in één jaar meer inkomen te vergaren. Meurice verdiende vooral aan zijn 334 duizend opties, in 2012 goed voor 7,2 miljoen euro. Door de sterk gestegen beurskoers van de chipmachinefabrikant, die vandaag de jaarcijfers over 2012 presenteert, werden die opties veel waard. Met prestatieaandelen - waarbij een bestuurder als beloning gratis aandelen krijgt - verdiende Meurice nog eens 2,7 miljoen.

FNV Bondgenoten noemt de 10 miljoen euro voor de topman uit aandelen en opties in crisistijd bijna on-Nederlands en buitenproportioneel. Bestuurder Ron van Baden doelt onder meer op de tweeduizend tijdelijke werknemers bij ASML, aan wie onlangs is gevraagd minder uren te werken. Ook institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars zijn kritisch. Ze zijn tegen opties als beloning en vinden dat bestuurders hun aandelen tot hun vertrek zouden moeten houden voor de binding met het bedrijf. ASML meldt in een reactie sinds enkele jaren geen opties meer uit te geven. En bestuurders mogen hun aandelen vijf jaar niet verkopen. Verder wijst ASML erop dat ook tijdelijke krachten profiteren van de winstdeling voor werknemers.

Het 'gewone' salaris en de bonus van Meurice worden bekendgemaakt in het jaarverslag. Naar verwachting zal dat ongeveer 1,5 miljoen euro zijn, wat zijn jaarinkomen brengt op rond de 11,3 miljoen. Zo voegt Meurice zich in een selecte kring bestuursvoorzitters die meer dan 10 miljoen in een jaar hebben verdiend. Sinds hij in 2004 aan het roer kwam bij ASML ontving hij voor 30 miljoen aan beloningen.

Het totaalbedrag voor de bestuurders liep in 2012 iets op. Na een sprong van 34 procent in 2011 stegen de inkomsten uit aandelen en opties met 5,4 miljoen euro naar 43,8 miljoen. Wout Dekker van Nutreco en Paul Polman van Unilever verdienden ieder 1,8 miljoen euro met prestatieaandelen. Naast andere bestuurders van ASML wisten ook bestuurders bij Fugro, Brunel en Randstad bedragen boven de 1 miljoen euro te verdienen.

Een profiel van Eric Meurice en topinkomens van bestuurders van Nederlandse bedrijven in de Volkskrant van vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden