Topman al-Qaeda aangehouden in Irak

BAGDAD (ANP) - De Iraakse autoriteiten hebben zondag de arrestatie bekendgemaakt van een van de leiders van al-Qaeda in Irak. De man, Hamed Juma Faris al-Suaidi, wordt gezien als de nummer twee van de groepering die verantwoordelijk wordt gehouden voor veel van de talrijke aanslagen in Irak.

De nationale veiligheidsadviseur van Irak, Mowaffaq al-Rubaie, zei op een persconferentie dat al-Suaidi ,,een paar dagen geleden'' is opgepakt. Hij zei niet welke nationaliteit de verdachte heeft. Volgens de Iraakse regering heeft al-Qaeda met de aanhouding een gevoelige slag geleden.

Al-Suaidi, ook bekend als Abu Humam, is de plaatsvervanger van Abu Ayyub al-Masri. Die wordt sinds de dood van Abu Musab al-Zarqawi beschouwd als de leider van al-Qaeda in Irak. Zarqawi kwam begin juni om bij een Amerikaans luchtbombardement op zijn schuilplaats bij Baquba.

Andere arrestaties

Al-Suaidi hield zich verscholen in een gebouw ten noorden van Baquba. ,,Hij wilde zijn vrouwen en kinderen gebruiken als menselijk schild toen onze troepen hem gevangen wilden nemen'', aldus al-Rubaie.

De topterrorist zou de afgelopen dagen stevig zijn ondervraagd. Als gevolg daarvan zouden zeker elf lagere commandanten en negen andere leden van de soennitisch-islamitische terreurbeweging zijn gearresteerd.

Al-Suaidi zou achter de bomaanslag in februari op een sjiitisch-islamitisch heiligdom in Samarra zitten. De aanslag leidde tot grote sjiitische verontwaardiging en een toename van het geweld tussen sjiieten en soennieten, waarbij dagelijks veel mensen om het leven komen.

Ook dit weekeinde was het weer raak. Zo werden zaterdag veertien sjiitische pelgrims uit Zuid-Azië gedood die met een busje in een hinderlaag waren gelopen. Het ging om elf Pakistanen en drie Indiërs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden