Topinkomens na drie jaar in de lift, kloof met werkvloer groeit

De topinkomens zijn, na drie jaar van daling, vorig jaar toch weer gestegen. Dat komt door de stelselmatige verhoging van het vaste salaris van de topbestuurders van de grootste bedrijven. Dat basissalaris liep ondanks de crisis met 6 procent op naar gemiddeld 512 duizend euro.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de topbestuurders van 134 grote bedrijven. Inclusief extraatjes als bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen steeg het inkomen van de bestuurders met 7,5 procent naar gemiddeld 1,13 miljoen euro.


De topman met het hoogste inkomen was vorig jaar Bernard Dijkhuizen van Ziggo. Zijn inkomen bedroeg 15,7 miljoen euro, vooral door een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van de kabelaar. Dijkhuizen wordt gevolgd door ASML-baas Eric Meurice, die door het verzilveren van opties en aandelen uitkwam op 11,2 miljoen euro.


Door de hogere beurskoersen zijn de aandelenwinsten van topbestuurders sterk toegenomen, blijkt uit het onderzoek. Ook de vertrekpremies liepen op, tot bijna een miljoen per stuk. Bonussen daalden juist, met eenvijfde.


De stijging van het basissalaris van topbestuurders is veel hoger dan de 1,8 procent die werknemers er vorig jaar bij kregen. FNV-voorzitter Ton Heerts vindt die groeiende loonkloof tussen de top en de werkvloer midden in de slepende crisis zorgwekkend.'Dit is een fout signaal, op een cruciaal moment. We zitten met een zware crisis, er worden grote offers gevraagd van mensen. Dan past gematigdheid aan de top. De nullijn is wel zo'n beetje het maximum. Dat je met zulke inkomens nóg meer zou moeten verdienen, terwijl werknemers en mensen met een uitkering koopkracht inleveren, is ook totaal niet uit te leggen', zegt de vakbondsvoorman.


Volgens het onderzoek van de Volkskrant verdient de topman gemiddeld 19 keer zo veel als de doorsneewerknemer, tegen vorig jaar 18 keer. Bij dertig bedrijven is het inkomen van de baas meer dan twintig keer hoger dan op de werkvloer. Zo'n loonkloof is niet houdbaar, stelt Heerts. 'Dat gaat zeker terugkomen in de cao-onderhandelingen. Bedrijven waar de top tientallen keren meer verdient dan de werkvloer, hebben een probleem als ze loonmatiging willen. Je moet ook wel enorme lef hebben om als topbestuurder te zeggen: ik heb veel en wil nog meer, en jij moet minderen. Dat kan niet goed blijven gaan. Daar gaat onrust van komen.'


Bij 89 van de onderzochte 134 bedrijven nam het vaste salaris van de topman toe. Bij onder meer de Rabobank steeg het inkomen van de top, terwijl de winst vorig jaar daalde en reorganisaties met banenverlies werden aangekondigd.


Na Dijkhuizen van Ziggo en Meurice van ASML volgt Peter Voser van Shell met een inkomen van 7,5 miljoen euro. Deze hele topdrie van de topinkomens vertrekt of gaat met pensioen. De gestegen topinkomens leidden wel tot een extraatje voor de schatkist.


Aan de crisistaks van 16 procent over inkomens boven de anderhalve ton en belasting over buitensporige vertrekpremies moesten de onderzochte bedrijven ruim 19 miljoen euro afdragen. De opbrengst van de crisistaks is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle bedrijven het bedrag rapporteerden.


pagina 24-25 De 100 topsalarissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden