Topeconoom met visie wordt ECB's tweede man

Geen Duitser of Fransman maar een Belg wordt de nieuwe hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De Belg Peter Praet (62) was uiteindelijk de ideale compromiskandidaat. Hij is een geboren Duitser en spreekt Frans, evenals overigens Nederlands. Zijn land grenst aan zowel Duitsland als Frankrijk en hij is niet uitdrukkelijk op de hand van Merkel (de ECB mag niet onbeperkt geld gaan bijdrukken) noch op die van Sarkozy (de ECB moet als de nood aan de man komt de bankbiljettenpers in de hoogste stand zetten). Daarnaast zou Praet ook nog de beste econoom van het hele bestuur van de Europese Centrale Bank kunnen worden genoemd.


Dinsdagavond maakte de Europese Centrale Bank bekend dat Praet de nieuwe hoofdeconoom wordt van de ECB, de machtigste positie na die van president. Praet volgt de Duitser Jürgen Stark op, die de crisishulp van de ECB (het opkopen van staatsobligaties van probleemlanden om de rentes te drukken) veel te ver vond gaan.


Stark had eigenlijk moeten worden opgevolgd door een andere Duitser, Jörg Asmussen, omdat het sterkste eurozoneland traditioneel die functie heeft ingevuld. Maar de Fransen waren bang dat Asmussen dezelfde dissidente positie zou gaan bekleden als Stark en schoven daarom hun man in het ECB-bestuur Benoit Coeuré naar voren. Uiteindelijk heeft de Italiaanse ECB-president Mario Draghi het salomonsoordeel geveld: Praet is de ideale man.


Peter Praet is zoon van een Belgische militaire arts. Hij had een Duitse moeder en werd in 1949 geboren in Herchen, niet ver van Bonn. Aan de universiteit van Brussel studeerde hij cum laude af als econoom. Voordat hij aan dezelfde universiteit hoogleraar werd, werkte hij enige tijd bij het IMF.


Van 1988 tot 1999 was Praet hoofdeconoom bij de Generale Bank, die later werd overgenomen door Fortis. In 1999 werd hij kabinetschef bij het Belgische ministerie van Financiën, om een jaar later te worden benoemd tot directeur van de Nationale Bank van België (NBB). Volgens de Belgische krant De Standaard ging zijn bureau hier altijd schuil onder een imposante berg dossiers, nota's en verslagen. Om 6 uur 's morgens was hij al in die dossiers verdiept, als verder alleen de schoonmaakploeg in het gebouw was.


Vanaf 2002 werd hij lid van het directiecomité van het Bank-, Financierings- en Assurantiewezen (CBFA). Al twee keer sinds die tijd stond hij kandidaat voor een zetel in het zes koppen tellende dagelijks bestuur van de ECB in Frankfurt, maar twee keer liep hij een benoeming mis, totdat hij op 1 juni vorig jaar toch kon toetreden. Hij kreeg de portefeuille personeelszaken toegewezen.


Praet staat meer bekend als een studeerkamerintellectueel, visionair en ook wel chaoot dan als een adequaat manager. Nu mag hij gaan doen waar hij eigenlijk het beste in is: het bestuderen van zoveel mogelijk economische data en dan bedenken welke beleidsmaatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld het al dan niet verhogen van de rente.


Asmussen en Coeuré krijgen de troostprijzen. De Duitser wordt het hoofd internationale zaken, wat betekent dat hij samen met Draghi aanwezig zal zijn bij de vergaderingen van de eurogroep, de ecofin en het IMF. De Fransman zal de marktoperaties coördineren - het opkopen van de obligaties op de secundaire markt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden