Nieuws Rusland

Topdiplomaten pleiten voor meer dialoog met Rusland: ‘Belangrijke buren moet je bij je houden’

Nederland moet meer dialoog hebben met Rusland – ook al zal de relatie nog langere tijd belast blijven door het neerhalen van MH17. Dat is het opmerkelijke advies van Renée Jones-Bos, tot voor kort ambassadeur in Moskou. 

Renée Jones-Bos, de voormalige Nederlandse ambassadeur in Moskou. Beeld AFP

Haar pleidooi krijgt steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en zal naar verwachting ook een van de opties zijn van een Rusland-strategie die minister Stef Blok in december presenteert.

Jones-Bos deed haar uitspraken dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in Brussel, die was georganiseerd door de Nederlandse ambassadeurs bij de EU, de Navo en in België. 

Tot nu pleitten vooral Forum voor Democratie en de PVV ervoor om een serieuze dialoog met Rusland te hervatten. Baudets pleidooi werd echter niet serieus opgevat, omdat hij lang vraagtekens plaatste bij het internationale onderzoek naar de toedracht van het neerhalen van het passagiersvliegtuig onder leiding van Nederland.

Vorig jaar stelde Nederland Rusland medeaansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. In maart begint in Nederland een strafproces tegen de eerste vier verdachten.

Volgens Jones-Bos zijn er nu belangrijke kwesties met de grootmacht aan de Europese oostgrens te bespreken – voor de EU zijn dat onder meer energie, klimaat en geopolitieke onderwerpen als Syrië. ‘Je moet ergens beginnen’, zegt ze. ‘Er is op dit moment geen EU-Ruslanddialoog. Europa moet harder nadenken over de relatie met Rusland. Nederland speelt een rol. Om instrumentele redenen vind ik dat we meer dialoog met Rusland moeten hebben.’

Verdeeldheid

EU-landen zijn verdeeld over Rusland, aldus Jones-Bos. De sancties zijn er weliswaar nog, maar veel Europese landen, inclusief Frankrijk en Duitsland, lopen de deur plat in Moskou. 

In Nederland is er vanuit het bedrijfsleven en vanuit de culturele sector ook een toenemende behoefte om de bilaterale contacten met Rusland, die na het neerhalen van MH17 tot een minimum zijn beperkt, weer uit te breiden.

De oud-ambassadeur benadrukt overigens dat zo’n dialoog met Rusland ‘zonder illusies’ moet worden gevoerd en ‘parallel’ moet lopen aan het aansprakelijk stellen van Rusland en het strafproces. En aan actieve investeringen in Oekraïne. ‘Dat kan ook.’

Ben Bot, die van 2003 tot 2007 minister van Buitenlandse Zaken was, vindt dat Nederland inzake Rusland ‘meer realpolitik moet bedrijven’. Hetzelfde geldt wat hem betreft voor Turkije, al wordt dat land nu geleid door een ‘potentaat’.

‘Rusland is en blijft een machtige buur, we moeten toch zorgen dat we daar behoorlijke relaties mee onderhouden. Als MH17 voor de komende twintig jaar onze verhoudingen verziekt, dan moet dat worden doorbroken’, besluit Bot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden