Topdiplomaat Hoekman helpt Voorhoeve met Antillen

Oud-ambassadeur drs. J. Hoekman (65) gaat minister Voorhoeve bijstaan op Antilliaanse en Arubaanse Zaken. Hoekman was onder meer ambassadeur in Suriname en Groot-Brittannië en gold als topdiplomaat....

Van onze verslaggever

Rob Gollin

DEN HAAG

Voorhoeve gaf vorige maand te kennen dat hij te weinig tijd kon vrijmaken voor de gebieden overzee. De portefeuille Defensie bleek een zware belasting. Maar ook de relatie met de Antillen en Aruba vroeg meer aandacht dan hij vermoedde. Voorhoeve wilde een speciale functionaris die op Antilliaanse en Arubaanse Zaken taken van hem overneemt.

In antwoord op vragen uit de Tweede Kamer zei de bewindsman gisteren dat de positie kan worden vergeleken met die van een 'zware ambassadeur'. Er is een mandaat om als 'bestuurder en onderhandelaar' op te treden. Maar de politieke verantwoordelijkheid blijft volledig bij mij, beklemtoonde Voorhoeve.

Hoekman was ruim een jaar ambassadeur in Suriname, toen daar in 1982 de decembermoorden plaatsvonden. Toen halverwege de jaren tachtig de diplomatieke betrekkingen weer werden aangehaald, keerde hij terug naar Paramaribo. In de tussentijd was hij directeur-generaal op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. In 1990 werd Hoekman ambassadeur in Londen. Eerder was hij ambassadeur in Senegal en chef van de directie financieel-economische zaken op Ontwikkelingssamenwerking.

Zijn aanstelling geldt tot aan de volgende kabinetsperiode. Dan wordt beslist onder welk departement Antilliaanse en Arubaanse Zaken gaat vallen. Een mogelijkheid is de benoeming van een speciale staatssecretaris.

Hoekman treedt aan op een moment dat de relaties met de Antillen en Aruba geregeld onder druk staan. Gisteren bleek dat de Tweede Kamer er nog niet helemaal gerust op is dat de crisis in de rechtshandhaving op Aruba zal worden bezworen.

Weliswaar toonden alle fracties zich woensdag tevreden over het pakket maatregelen waarover de betrokken regeringen eind vorige maand een akkoord sloten, maar 'dat is papier', waarschuwde Remkes van de VVD. Minister Voorhoeve van Antilliaanse en Arubaanse Zaken werd gemaand de uitvoering van de afspraken nauwgezet te volgen.

Volgens het akkoord moeten procureur-generaal mr. J. Zwinkels en de politiecommissarissen L. Rasmijn en S. Zaandam uiterlijk 1 maart volgend jaar zijn vervangen. De onderlinge verhoudingen zijn zodanig verstoord dat van samenwerking geen sprake meer is. Verder is voorzien in handhaving van een eigen Openbaar Ministerie voor Aruba, de vorming van een gezamenlijk rechercheteam en uitbreiding van de Landsrecherche.

De status van de afspraken riep bij de Kamer vragen op. Zo staan er geen handtekeningen onder de overeenkomst en vallen bepaalde onderdelen onder verantwoordelijkheid van de afzonderlijke landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.