Topbestuurders verdienden vorig jaar 8 procent meer

Na twee jaar van fors inkomensverlies hebben de topbestuurders van ondernemingen hun salaris vorig jaar weer zien oplopen. Het inkomen van de directeuren nam in 2010 met 8,1 procent toe naar gemiddeld 1 miljoen euro.

Topman Peter Voser van oliebedrijf Shell ontving met ruim 10 miljoen euro het hoogste bedrag. © ANP

Het doorsneesalaris van de bestuurder ligt nog wel ruim 3 ton lager dan in het topjaar 2007. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen bij ruim 150 grote bedrijven.

De bestuurders danken hun hogere salarissen vooral aan de uitkering van hogere bonussen en de toewijzing van extra prestatieaandelen. In de crisisjaren 2008 en 2009 waren deze bedragen juist aanzienlijk gedaald.

De schommelingen in het inkomen van bestuurders volgen daarmee steeds nadrukkelijker de winstgevendheid van de bedrijven. In 2008 en 2009 zagen de bestuurders hun inkomen met respectievelijk 18 en 19 procent dalen.

Bonussen

Bij eerdere economische crises, zoals in de jaren tachtig en vlak na de eeuwwisseling, leek de bestuurdersbeloning immuun voor de winstontwikkeling van bedrijven. Dankzij allerlei extraatjes en gegarandeerde bonussen ging ook bij tegenvallers het inkomen verder omhoog. De crisis van 2008 was de eerste keer in 25 jaar Volkskrant-onderzoek dat de salarissen kelderden.

De vaste salarissen van bestuurders zijn de afgelopen drie jaar nauwelijks gestegen. Voorheen verhoogden bedrijven de vaste beloning geregeld om bijvoorbeeld het verlies aan optie-inkomsten op te vangen. De crisisjaren 2008 en 2009 en het hersteljaar 2010 zijn, op een enkele uitzondering na, nauwelijks aangegrepen om de basissalarissen op te schroeven.

Trucs

Ook trucs om via gouden handdrukken, extra pensioenstortingen of speciale vergoedingen het inkomensverlies van de bestuurders te compenseren, hebben bedrijven de laatste jaren zelden toegepast.

De bestuurders van wie de bonussen, prestatieaandelen of opties het snelst opliepen, zijn ook de winnaars van 2010. Topman Peter Voser van oliebedrijf Shell ontving met ruim 10 miljoen euro het hoogste bedrag.

De grote bedrijven uit de AEX en de AMX domineren de salarisranglijst. Joop Munsterman van Wegener, die 2,3 miljoen als vertrekpremie kreeg, is de enige bestuurder van een kleiner bedrijf die hoog in de lijst staat.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Joop Munsterman van Wegener (en voorzitter van FC Twente, hij feliciteert hier leden van het dameselftal) is de enige bestuurder van een kleiner bedrijf die hoog in de lijst staat. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden