Topbestuurder VS casht meer dan hij betaalt

Het ontwijken van belastingen door Amerikaanse bedrijven heeft zo'n vlucht genomen dat een kwart van de best betaalde bestuursvoorzitters in 2010 meer verdienden, dan dat hun bedrijven in dat jaar aan belastingen betaalden in de VS. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Institute for Policy Studies (IPS).

REUTERS

AMSTERDAM - De bedrijven bovenaan de lijst wisten de Amerikaanse belastingen vooral laag te houden door hun buitenlandse dochterondernemingen in belastingparadijzen als Bermuda, Singapore en Luxemburg. De 25 bedrijven hadden bij elkaar 556 ondernemingen dergelijke in landen.

Gemiddeld overtreft het uitgekeerde loon van de 25 CEO's de vennootschapsbelasting met 16,7 miljoen dollar. Tot de bedrijven op de lijst behoren Ford, Stanley Black&Decker en Coca-Cola. Zo verdiende de hoogste baas van Coca-Cola, John Brock, ruim 19 miljoen dollar in 2010, terwijl het bedrijf 8 miljoen aan inkomstenbelasting betaalde. De bestuursvoorzitter van Stanley Black&Decker was met 32,6 miljoen dollar het best betaald van alle CEO's, het bedrijf droeg geen inkomstenbelasting af, maar kreeg 75 miljoen dollar aan belastinggeld terug.

Volgens het onderzoeksbureau steken ondernemingen steeds meer energie in het ontwijken van belastingen juist nu de overheid dringend meer inkomsten nodig heeft om de basisvoorzieningen te behouden.

In reactie op het rapport vroeg de Democraat Elijah Cummings, vooraanstaand lid van de Congrescommissie Toezicht en overheidshervorming om een hoorzitting. Cummings vraagt zich ook af hoe het kan dat de lonen van bestuursvoorzitters en de winsten van bedrijven zo hoog zijn, terwijl de lonen van werknemers stagneren en de werkloosheid onacceptabel hoog is.

In 2009 bleek uit onderzoek van IPS dat de topmannen van grote bedrijven 263 keer meer verdienden dan het gemiddelde loon van de Amerikaanse werknemer. Vorig jaar is de kloof groter geworden en verdienen CEO's zo'n 325 keer meer.

In het onderzoek zijn de inkomens van de bestuursvoorzitters vergeleken met de huidige Amerikaanse belastingen die betaald worden, exclusief de buitenlandse-, staats- en lokale belastingen. Ook uitgestelde betalingen van belastingen zijn niet meegenomen. Argument van IPS is dat het bij die betalingen onzeker is of ze uiteindelijk zullen worden betaald.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden