Topbeloning bij overheid aan banden

Na tien jaar politieke discussie valt nu echt het doek voor grootverdieners bij overheidsinstellingen. Topbestuurders in het openbaar bestuur, de zorg, bij zorgverzekeraars en woningcorporaties mogen voortaan niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, de zogenoemde balkenendenorm.

Gijs Herderscheê
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken verlaat het Binnenhof na de ministerraad. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken verlaat het Binnenhof na de ministerraad.Beeld anp

Salarissen die daar nog boven zitten, worden na drie jaar verminderd tot het gewenste niveau. Dit is het gevolg van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, die de Eerste Kamer dinsdag unaniem heeft aangenomen. De wet wordt op 1 januari van kracht.

Zo'n 700 topbestuurders bij de overheid en semipublieke sector verdienen meer dan de wet voorschrijft. 'Zij houden nog drie jaar dat niveau. Daarna wordt het in vier jaar tijd verlaagd tot het geldende maximum', zegt PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

VVD en PvdA willen het maximumsalaris in de publieke sector verder verlagen tot hooguit een ministerssalaris. De norm geldt dan voor alle inkomens, niet alleen topbestuurders. Medisch specialisten in loondienst komen dan eveneens onder de norm. 'En ook topartiesten bij de publieke omroep', zegt Plasterk. Dat kan op termijn gevolgen hebben voor het inkomen van nog eens vier- tot vijfduizend personen.

Het maximum, 130 procent van een ministerssalaris, is nu bruto 187.340 euro. Daarboven komen nog onkostenvergoeding en pensioenafdracht waardoor het totale inkomen bruto op 228.599 euro komt. De ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op 75 duizend euro. Ook komt er een verbod op bonussen, winstdelingen en andere variabele beloningen.

Plasterk noemt de wet 'een historische stap', het sluitstuk van ruim tien jaar discussie over topsalarissen in de publieke en semipublieke sector. In eerste instantie is geprobeerd de topbeloning te matigen met openbaarmaking van salarissen die de balkenende-norm te boven gingen.

'Dit bleek deels een averechts effect te hebben', zegt Plasterk. Topbestuurders keken ook naar de lijst en kregen salarisverhoging omdat een topper bij een kleinere organisatie meer kreeg.
Daarna is gepoogd met codes de topbeloningen te normeren. Ook dit werkte niet. Steeds meer topbestuurders kregen toch meer dan de code voor hun sector als maximum voorschreef.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden