5 vragenKPN

Topbaan bij KPN kwijt door een domme fout, voor nog geen 6.000 euro voordeel

Dominique Leroy wordt toch geen topvrouw van KPN. Een fout met de verkoop van aandelen die haar slechts een kleine 6.000 euro voordeel opleverde, lijkt de Belgische fataal te zijn geworden.

Dominique Leroy luidt als CEO van het Belgische telecombedrijf Proximus in juni 2015 de bel op de Brusselse effectenbeurs ter viering van de naamsverandering van Belgacom in Proximus
 Beeld Belga
Dominique Leroy luidt als CEO van het Belgische telecombedrijf Proximus in juni 2015 de bel op de Brusselse effectenbeurs ter viering van de naamsverandering van Belgacom in ProximusBeeld Belga

Toch geen derde vrouw dus op de hoogste post bij een groot Nederlands beursgenoteerd bedrijf?

Klopt. KPN maakte begin september bekend dat Dominique Leroy van het Belgische telecombedrijf Proximus de nieuwe baas zou worden , als opvolger van Maximo Ibarra. Daarmee zou de 54-jarige Belgische pas de derde topvrouw worden van een groot Nederlands beursgenoteerd bedrijf.

Maar maandagochtend, nog geen maand na de bekendmaking, trok KPN de voorgenomen benoeming van Leroy alweer in. Leroy ligt onder vuur van de Belgische justitie vanwege een omstreden transactie met haar aandelen. Ze verkocht begin augustus haar aandelenpakket in Proximus voor ruim 285 duizend euro. Een maand later werd haar benoeming bij KPN bekendgemaakt. Justitie wil weten of ze op het moment van de opdracht voor de verkoop van haar aandelen al wist dat ze naar KPN zou gaan. Als dat zo is, dan was de transactie handel met voorkennis. En dat is strafbaar.

Kan dat zomaar, de benoeming weer intrekken?

Ja. Het ging om een benoeming die nog goedgekeurd moest worden door de aandeelhouders. En die gaven de commissarissen van KPN maandag groot gelijk met hun ingreep. De Belgische justitie deed op 19 september een inval in de woning en het kantoor van Leroy. Dat is een zwaar middel, kennelijk dacht justitie iets in handen te hebben. Onderzoeken naar – en het vervolgen van – handel met voorkennis kunnen maanden, zo niet jaren duren. Al die tijd zou KPN met een bungelende topvrouw hebben moeten hebben werken.

‘Een bestuursvoorzitter van een grote Nederlandse beursonderneming heeft een voorbeeldfunctie. Als zo iemand in een strafrechtelijke procedure is verwikkeld, lijdt de reputatie van KPN daar langdurig onder’, zegt Rients Abma, de directeur van Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen . ‘Commissarissen moeten het belang van de onderneming dienen. Ze konden dus moeilijk anders dan de benoeming van Leroy intrekken.’

Hebben de KPN-commissarissen, die over de benoemingen gaan, niet zitten slapen?

De benoeming van de baas van de Belgische branchegenoot Proximus leek een veilige, en werd ook met instemming begroet. Maar direct na haar benoeming begonnen de problemen. Leroy zou per 1 december naar KPN gaan, maar de Belgische vakbonden eisten dat ze per direct zou opstappen, omdat KPN een rivaal is van Proximus.

Een dag na de bekendmaking van haar benoeming werd duidelijk dat beurswaakhond FSMA onderzoek deed naar haar aandelenverkoop. ‘Daaruit blijkt maar weer eens dat bedrijven niet voorzichtig genoeg kunnen zijn bij de benoeming van een bestuursvoorzitter’, zegt directeur Paul Koster van de VEB, de belangenbehartiger van de particuliere beleggers. ‘President-commissaris Duco Sickinghe had haar vlak voor de bekendmaking moeten vragen: is er nog iets dat wij moeten weten? Nu moest KPN de omstreden aandelentransactie uit de Belgische pers vernemen, heb ik begrepen.’

Is het dan de schuld van Leroy zelf?

Leroy gaf op 25 juli opdracht om haar Proximus-aandelen per 1 augustus te verkopen. Op 6 augustus meldde ze de transactie bij de beursautoriteiten, op 5 september werd haar benoeming bij KPN bekend. Wist ze op 25 juli al dat ze naar KPN zou gaan? Dat is de hamvraag.

Leroy heeft dat ontkend. Ze wees er begin september op dat ze volgens de beursregels als bestuursvoorzitter slechts af en toe aandelen mag verkopen. 1 augustus was zo’n moment. Volgens de Belgische was ze op dat moment nog met diverse partijen in gesprek, waaronder KPN, maar ook met Proximus.

Na de bekendmaking van haar vertrek op 5 september daalde de koers van Proximus met 2,5 procent. Belgische media rekenden daarop uit dat Leroy theoretisch nog geen 6.000 euro voordeel heeft behaald door haar aandelen al voor de bekendmaking te verkopen. Theoretisch, want de koersreactie van beleggers op het vertrek van een bestuursvoorzitter is onvoorspelbaar. De koers van Proximus had ook kunnen stijgen, en dan had de vroegtijdige verkoop van de aandelen haar geld gekost.

Leroy klaagde wel eens over haar beloning, en 6.000 euro is best veel geld, maar in België kan niemand zich voorstellen dat ze voor zo’n bedrag haar benoeming bij KPN in gevaar zou brengen, waar ze een miljoen euro meer zou gaan verdienen. Het lijkt er dus op dat Leroy een fout heeft gemaakt bij de verkoop van haar aandelen. Die verkoop moest ze intern melden bij de chief compliance officer van Proximus, die in de gaten houdt of de regels worden gevolgd. Die heeft toestemming gegeven voor de transactie, maar de vraag is of Leroy alle feiten heeft gemeld. ‘Het is waarschijnlijk een domme fout geweest van Leroy, met verstrekkende gevolgen’, zegt een betrokkene.

Een dure fout ook, want de Belgische is haar baan kwijt. Haar hangt maximaal vier jaar cel en 80 duizend euro boete boven het hoofd, als bewezen kan worden dat ze bewust handelde met voorkennis. Dat is overigens zelden het geval, dus loopt het meestal uit op een schikking.

Wie wordt nu de topvrouw- of man bij KPN?

Het bedrijf verwacht snel mededelingen te doen, dus ligt een interne kandidaat voor de hand. Dan wordt het of operationeel directeur Joost Farwerck of financieel directeur en oud-CDA-minister Jan Kees de Jager – geen derde topvrouw dus voor een groot beursgenoteerd bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden