Lezersbrieven

Topatleet zoekt kwakzalver

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 november.

Sven Kramer op de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010.Beeld Klaas Jan van der Weij

Brief van de dag

Met verbazing las ik de artikelen over Sven Kramer. Hoe kan het gebeuren dat in een professionele organisatie als de KNSB een topatleet als Sven Kramer de keuze kan maken voor zorg van een kwakzalver die zich deskundig waant op een niet bestaande tak van wetenschap, de psycho-neuro-endocrino-immunologie. Het zelf gecreëerde monster van een fantast, waarbij dure consulten leiden tot het gebruik van nog duurdere en onnodige supplementen op basis van metingen in het bloed en de urine door het dubieuze laboratorium in Weert, dat geen enkele accreditatie bezit. Noch bij de Raad voor Accreditatie noch bij het CCKL, dé stichting voor de bevordering van de kwaliteit van het laboratorium-onderzoek en voor de accreditatie van laboratoria in de gezondheidszorg. Dit alles leidt zoals bekend tot pseudodiagnosen en daarmee samenhangende onnodige en vaak dure pseudotherapie. Dit is het wezenskenmerk van kwakzalverij. De door ons zo gekoesterde vrijheid in de keuze van zorg wordt misbruikt door deze lieden en leidt tot schade zoals bij deze icoon van de schaatssport.

Dr. Z.J. de Langen, arts, Haren

Oorlog

Volgens premier Rutte zijn we in oorlog, een mening die ik deel.

Dat betekent dus dat Syriëgangers nu officieel in vreemde krijgsdienst zijn getreden en dus per definitie hun Nederlanderschap verliezen. Terugkeer naar ons land is hiermee naar mijn mening uitgesloten, of, indien ze toch terugkeren, zal er justitieel vervolgd moet gaan worden.

Ik wacht met spanning af of de daad nu bij het woord wordt gevoegd.

Harry Fontein, Leiderdorp

Suggestief

Ik begrijp niet goed wat Sophie Morel wil suggereren met haar ingezonden brief over de vader van de huidige eigenaar van de Bataclan van 17 november. De eigenaar is zoon van de oprichter en grootaandeelhouder van de EADS-groep, fabrikant van gevechtsvliegtuigen en raketten. Is men bij de Women International League for Peace and Freedom van mening, dat achter de jihadisten die in dat theater meer dan 80 mensen met wapens hebben gedood, personen schuilgaan die op spectaculaire wijze hun moreel gerechtvaardigde bezwaren tegen het 'militair-industrieel complex' hebben willen ventileren?

Rob Bolman, Brielle

Aanvullingen en verbeteringen: De brief 'Eigenaar Bataclan' van Sophie Morel van het Women International League for Peace and Freedom (17 november) had niet gepubliceerd mogen worden. Een Nederlands lid van de organisatie had per abuis een interne communicatie over de aanslagen in Parijs van Morel doorgestuurd aan de brievenredactie. De dienstdoende redacteur heeft hieruit een passage ten onrechte als brief in de krant geplaatst. Online is de brief verwijderd.

Walgelijk decadent

Ik werd getroffen door de foto van de G20-top (Economie, 17 november). Bijna in het midden een heerschap in gouden gewaad, de koning van Saoedi-Arabië. Naast de foto een artikel met een opsomming van de walgelijk decadente uitgaven van de koning voor zijn vakantie.

Een grotere tegenstelling met het leed van de aanslag in Parijs is niet denkbaar. Temeer als je bedenkt dat Saoedi-Arabië in hoge mate verantwoordelijk is voor het ontstaan van IS. Door de jarenlange propaganda voor en financiering van de fundamentele islam in de eigen regio en Europa is een klimaat gecreëerd waarin dit soort uitwassen kan gedijen.

Waarom wordt Saoedi-Arabië niet door de internationale gemeenschap ter verantwoording geroepen? Vanwege de oliebelangen? En waarom zijn er geen opvangkampen voor hun medebroeders in Saoedi-Arabië? En waarom veroordelen de hoogste geestelijke leiders van Saoedi-Arabië niet ondubbelzinnig alle moslims die uit naam van het geloof aanslagen plegen? En zou, ten slotte, de wereld niet gebaat zijn bij overleg tussen de geestelijke leiders van soennieten en sjiieten om elkaar te respecteren in plaats van uit te moorden?

Herman Wouda, Driebergen

Topvrouwen en hoge hakken

Een artikel over topvrouwen illustreren met een foto van twee onderbenen in een broek met daaronder hooggehakte schoenen. Wat goedkoop en rolbevestigend! Het onderschrift over de met naam genoemde vrouwelijke voorzitter van PostNL ontgaat me volkomen. Waarom wordt een voorzitter werkzaam buiten de schoenenbranche geportretteerd aan de hand van zijn of haar schoenen? Alsof de dame in kwestie geen gezicht heeft. Bah.

C. Steenman-Vollebregt, Houten

Beeld Maarten Hartman/HH

Schoenen

De Volkskrant kan er niet onderuit: bij het eerste het beste artikel over een mannelijke manager dient een foto van zijn schoenen te worden geplaatst.

M. van Oorschot, Geldermalsen

Johan Cruijff

Na een spoor van bestuurlijke vernieling bij Ajax achtergelaten te hebben heeft Johan Cruijff aangekondigd zich niet meer met het beleid van de club bezig te zullen houden. Zijn stelling dat om succes te boeken een voetbalclub door oud-voetballers gerund dient te worden, is bij Ajax op pijnlijke wijze weerlegd. Co Adriaanse stelde ooit dat een goed paard nog geen goede ruiter is. Ik voeg eraan toe dat het door een aantal goede paarden laten runnen van een manege geen garantie is voor succes.

Marcel Besselink, Uithoorn

John Lennon

Ik ben directeur van een school met 304 kinderen. Nederlanders, Polen, Bulgaren, Turken, Marokkanen, Nigerianen, Surinamers, Antilianen, mensen uit Burundi, Kaap Verdianen, Spanjaarden, Portugezen en Letten. Katholieken, moslims, Jehovah's Getuigen, mensen van de Pinkstergemeenten, mensen zonder religie. Al die kinderen spelen met elkaar, door elkaar. Zingen, lezen, rekenen, maken plezier, doen hun best, krijgen straf, worden beloond, vieren hun verjaardag , worden elke ochtend door alle juffen en meesters welkom geheten. Maandag hielden we 1 minuut stilte. Alle kinderen vonden het verschrikkelijk wat er in Parijs gebeurd is. Welkom in John Lennons Imagine.

Peter Tetteroo, Schiedam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden