Toparchitecten strijden om Spuikwartier

null Beeld
Beeld

Den Haag heeft een volgende stap gezet in het hoofdpijndossier Spuikwartier. Drie consortia van bouwbedrijven en architecten strijden vanaf deze maand om de opdracht voor een nieuw Haags onderwijs- en cultuurcentrum.

In de drie bouwcombinaties is de top van de Nederlandse architectuur vertegenwoordigd: bouwer Heijmans met architectenbureau Felix Claus Dick van Wageningen, de bouwbedrijven Ballast Nedam en BAM met OMA van architect Rem Koolhaas, en de ontwikkelaars Boele & Van Eesteren en Visser & Smit met de architecten Herman Hertzberger en Jo Coenen.

Opvallend is de afwezigheid van architect Frits van Dongen in dit lijstje. Die stapte onlangs nog op als Rijksbouwmeester omdat hij, als adviseur van Heijmans, betrokken was bij de Haagse bouwplannen. Daardoor rees het vermoeden dat hij ook voor het Spuikwartier zou gaan tekenen. Of hij nog steeds als adviseur betrokken is, wilde Arjan Hofman, woordvoerder van Heijmans, niet zeggen.

De opdracht voor het Spuikwartier is een zogenoemde 'integrale aanbesteding': de bouwcombinatie die de opdracht krijgt, moet deze voor 185,7 miljoen euro uitvoeren. Daarvan is 176.6 miljoen voor de constructie van het gebouw dat onderdak biedt aan het Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater en 9.1 miljoen voor het opnieuw inrichten van het gebied daaromheen.

Centre Pompidou van Den Haag

Daarmee wordt het nieuwe Spuikwartier even duur als het ontwerp voor een Spuiforum van architectenbureau Neutelings Riedijk. Dat plan ging na de gemeenteraadsverkiezingen van 2013 de prullenbak in - in tijden van bezuinigingen vond de raad het een onverantwoorde uitgave voor wat door velen als een 'prestigeproject' werd gezien. Bovendien sloot het onvoldoende aan bij de omgeving.

In het nieuwe plan moet het Spuikwartier een levendig onderdeel worden van de stad, 'een Centre Pompidou van Den Haag', een plek waar ook als er geen voorstellingen zijn, iets te beleven valt - met horeca, woningen en winkels. De gemeente heeft al laten weten dat het plan waarbij het Lucent Danstheater op het Plein wordt gehandhaafd, een streepje voor heeft. Pikant: Rem Koolhaas tekende begin jaren tachtig voor het gebouw dat in de vorige plannen zou worden gesloopt.

Ook voor het leegstaande ministerie van Justitie moet in de plannen een oplossing worden gezocht. In augustus 2015 wordt besloten wie de opdracht krijgt. De bouw moet in 2016 beginnen en in 2019 zijn afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden