Topambtenaar volgens Opzij de machtigste

Topambtenaar Renée Jones-Bos is de invloedrijkste vrouw van Nederland. Volgens het maandblad Opzij is de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken 'bepalend voor het aanzien van Nederland in het buitenland'.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Jones-Bos (59) studeerde onder meer Italiaans, politicologie en economie. In 2008 werd ze benoemd als ambassadeur in Washington, in 2011 werd ze de hoogste ambtenaar op het ministerie. 'Als zij binnenkomt, komt er iemand binnen', zei Rob Visser in 2008, destijds directeur-generaal bij het ministerie van Justitie, tegen de NRC . 'Zij wordt uitgenodigd omdat zij iets heeft toe te voegen. Renée is geen klassieke krijtstreepdiplomaat.'

Zelf zegt Jones-Bos over haar nummer-1-positie dat de macht bij de politiek ligt, maar dat ze wel invloed heeft. 'Door de mensen die je spreekt, de mensen die je met elkaar in contact brengt.' In 2003 werd ze door de VVD gepolst voor een ministerspost, maar ze weigerde. De plek in het kabinet ging toen naar Rita Verdonk.

Ze is de vierde vrouw die Opzij uitroept tot de machtigste van het land. Vorig jaar werd Angelien Kemna, hoofd beleggingen bij pensioenbeheerder APG, uitgeroepen tot machtigste vrouw. Kemna volgde koningin Beatrix en Agnes Jongerius op. De in juni vertrokken FNV-voorzitter staat dit jaar nummer vijf in de categorie Openbaar Bestuur. Deskundigen en de Opzij-redactie dragen namen voor voor de lijst. Een jury beslist.

In 2009 vertelde Jones-Bos in het boek Op haar post van Irene Schoenmakers hoe zij de ingesleten gewoontes bij Buitenlandse Zaken doorbrak. Zo kreeg ze als eerste diplomaat een kind gedurende haar verblijf op de ambassade. Richtlijnen waren er niet, dus werkte ze gewoon door tot één dag voor de bevalling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden