Topambtenaar Verhagen naar Iran voor al-Mansouri

Nederland wil zo spoedig mogelijk toegang krijgen tot de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri, die al anderhalf jaar vastzit in Iran. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) stuurt daartoe zijn hoogste politieke adviseur naar Teheran.

De bewindsman zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, die zeer verontrust is over een mogelijk doodvonnis tegen Mansouri en een ophanden zijnde executie. Verhagen heeft dinsdag van de Iraanse ambassadeur in Den Haag echter de verzekering gekregen dat er nog geen vonnis is uitgesproken. De minister heeft de ambassadeur gewaarschuwd dat een onverhoopte ontwikkeling in deze kwestie ernstige gevolgen zal hebben voor de relatie tussen beide landen.

Mensenrechtenorganisatie
De zoon van Mansouri, Adnan, had maandag het doodvonnis vernomen van een Syrische mensenrechtenorganisatie. Mansouri werd in mei 2006 in Syrië opgepakt en daarna uitgeleverd aan zijn geboorteland, dat hem beschuldigt van terroristische activiteiten. Nederland mag hem tot nu toe niet bezoeken en geen consulaire bijstand verlenen, omdat Iran zijn Nederlandse nationaliteit niet erkent.

Adnan en zijn familie zouden dinsdag mogen bellen met Mansouri. Verhagen had deze toezegging gekregen van de Iraanse ambassadeur. Maar Adnan is niet van plan te bellen. Het zou belastend voor hem zijn. Het lukte hem enkele weken geleden voor het laatst om met zijn vader te bellen maar die vroeg hem toen geen actie te voeren en de publiciteit te mijden. Adnan denkt dat zijn vader onder druk staat.

Gezichtsverlies
Bovendien twijfelt Adnan aan de beweringen van Iran tegenover Verhagen. ‘Iran heeft Nederland herhaaldelijk voor de gek gehouden en beloftes gedaan die niet zijn nagekomen.’ Hij denkt dat Iran dit nu zegt om gezichtsverlies te voorkomen.

Verhagen gaf in de Tweede Kamer toe dat Iran afspraken niet is nagekomen. Zo zou de Nederlandse ambassade in Iran worden ingelicht over zittingen in het proces. Dat is niet gebeurd terwijl er deze zomer wel drie zittingen zijn geweest. De minister zei dat hij zich intensief met de zaak bezig heeft gehouden en dat meerdere keren diplomatieke protesten zijn aangetekend over de gang van zaken, zowel in Syrië als in Iran. Dat gebeurt en gebeurde ook in Europees verband.

Zoon Adnan heeft aangifte gedaan van bedreigingen van Iraanse zijde. De Kamer en de minister toonden zich geschokt. Verhagen zei dat de politie, justitie en de veiligheidsdiensten de kwestie moeten onderzoeken. ‘Het kan niet zo zijn dat Iran of een ander land mensen in Nederland bedreigt’, zei Verhagen.

Wakes
In Maastricht en in Den Haag zijn dinsdagavond wakes gehouden voor Mansouri. Ongeveer zestig mensen namen deel aan een stille wake bij de Iraanse ambassade aan de Duinweg in Den Haag. De SP had de wake georganiseerd om de Iraanse autoriteiten te wijzen op de situatie van de in Iran gevangen gehouden Nederlandse mensenrechtenactivist Mansouri.

Onder de aanwezigen waren een aantal Kamerleden van de SP, GroenLinks en de PVV. Ook de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, was er. Opspandoeken en protestborden stonden teksten als ‘Mansouri, fair trial now’ en ‘we willen Mansouri zien’. Vanuit de ambassade kwam geen reactie.

SP-Kamerlid Harry van Bommel had van de Iraanse ambassadeur gehoord dat ‘het juridische proces is afgerond, en het wachten nu is op het vonnis’. Volgens Van Bommel heeft de ambassadeur tegen hem gezegd dat dat vonnis er nog niet is, maar dat het er wel komt. Ook zou de ambassadeur hebben gezegd dat ‘als dat vonnis er is, beroep mogelijk is’.

In Maastricht hielden twintig tot dertig mensen een wake.

Een Iraanse rechtbank heeft de Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri ter dood veroordeeld. Dat heeft de zoon van de veroordeelde, Adnan al-Mansouri, maandag vernomen van een Syrische mensenrechtenorganisatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag zijn veroordeling niet bevestigen. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.