Topambtenaar neemt ontslag uit schaamte over invloed PVV

Een opmerkelijk bericht vanuit de ambtenarij: topambtenaar Annemieke Nijhof van het ministerie van Infrastructuur en Milieu stapt op omdat zij niet langer zin heeft mee te werken aan beleid dat mede wordt gestuurd door de PVV van Geert Wilders. Ze heeft geen probleem met het waterbeleid dat zij zelf moest uitvoeren, maar wel met de toon van het integratiedebat.

Raoul du Pré
PVV-voorman Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-voorman Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

'Door de PVV worden 1,6 miljoen landgenoten collectief als fundamentalisten weggezet die onze rechtsstaat bedreigen.'

Nijhof is directeur-generaal Water. Eerder was zij raadsadviseur van minister-president Balkenende. Zij kondigde haar vertrek aan in NRC Handelsblad. Ze zegt vanuit haar 'onderbuik' steeds meer problemen te hebben met de koers van het kabinet.

Vluchtelingenwerk

'In het dorp waar ik woon is mijn man actief in het vluchtelingenwerk. Ook ben ik al vijftien jaar bevriend met mensen die uit Irak hierheen gevlucht zijn. Ze klagen over het hardere, ruwere klimaat in Nederland. Er ontstaat langzamerhand een taboe om daarvoor te waarschuwen (...) Ik ben bang voor het verder afglijden van dit land, en wacht met angst en beven de volgende verkiezingen af.'

Vanuit de Tweede Kamer zijn de reacties zeer wisselend. Het GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt Nijhof een 'stoer wijf'. PVV'er Hero Brinkman vindt het 'prima' dat Nijhof vertrekt. 'Kennelijk heeft ze een integere afweging gemaakt. Als andere directeuren-generaal haar voorbeeld willen volgen, vinden wij dat heel goed.'

Enquête

Ambtenaren die publiekelijk afstand nemen van de koers van hun politieke bazen zijn in Nederland moeilijk te vinden. Uit een anonieme enquête van het blad Binnenlands Bestuur bleek vorig jaar dat één op de drie ambtenaren overweegt ontslag te nemen als hij PVV-beleid moet uitvoeren; 60 procent zegt er 'problemen' mee te hebben.

In 1999 botste topambtenaar Sweder van Wijnbergen publiekelijk met minister Jorritsma van Economische Zaken. Van Wijnbergen uitte in het openbaar kritiek op het kabinetsbeleid en kon daarna vertrekken.

In 2002 probeerde LPF-minister Bomhoff van Volksgezondheid al meteen bij zijn aantreden zijn topambtenaar Van Lieshout te ontslaan na diens opmerking in een interview dat het kabinet te weinig geld uittrok voor het wegwerken van de wachtlijsten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden