Topadvocaat van Trump treedt af, neemt het lievelingetje van Fox News zijn plek over?

'Ik hou van de president en wens hem alle goeds.' Met dat vertoon van trouw bevestigde John Dowd donderdag dat hij opstapt als de leider van het team advocaten die president Trump speciaal aanklager Robert Mueller van het lijf moeten houden. Het is de zoveelste keer dat een naaste medewerker van Trump het Witte Huis verlaat.

Dowds vertrek hing al een tijdlang in de lucht. Het was een publiek geheim dat Trump zijn vertrouwen had verloren in de advocaat die vorig jaar zomer de leiding kreeg over zijn advocatenteam. Op zijn beurt was Dowd gepikeerd over het besluit van Trump om de Washingtonse advocaat Joe diGenova aan het team toe te voegen. DiGenova, die vaak als deskundige optreedt bij Trumps favoriete televisiezender Fox News, staat bekend als een heel uitgesproken en agressieve advocaat.

Hij is ervan overtuigd dat het onderzoek van Mueller naar de mogelijke banden tussen de Trumpcampagne en Rusland een samenzwering is van mensen bij de FBI en het ministerie van Justitie om Trump ten val te brengen. Ook Dowd vindt dat het onderzoek politiek gekleurd is. Vorige week riep hij Rod Rosenstein, de tweede man op het ministerie van Justitie, op een punt te zetten achter het onderzoek.

Maar Dowd heeft Trump wel steeds proberen te weerhouden van rechtstreekse aanvallen op de speciaal aanklager, die volgens de president bezig is met een 'heksenjacht'. Niet altijd met evenveel succes: vooral de laatste tijd laat Trump blijken dat zijn geduld met Mueller en diens team begint op te raken.

Eerder deze week haalde Trump op Twitter de vooraanstaande rechtsgeleerde Alan Dershowitz aan, die vindt dat er onvoldoende aanleiding was voor de benoeming van een speciale aanklager.

Dowd was er naar verluidt ook fel tegen dat president Trump zich door Mueller zou laten verhoren. Ook andere advocaten uit Trumps team zijn doodsbenauwd dat Trump zichzelf in de nesten zal werken, als hij urenlang door Mueller en diens team wordt verhoord. Trump zelf is ervan overtuigd dat het wel een goed idee is als hij zelf antwoord geeft op de vragen die Mueller voor hem heeft.

Het is onduidelijk wie nu de leiding over Trumps advocatenteam zal overnemen. Medewerkers van het Witte Huis vrezen dat Trump zijn oog heeft laten vallen op diGenova, die een veel agressievere strategie voorstaat. Dat zou er wel eens op kunnen uitlopen dat Trump Mueller de laan uitstuurt, iets waartegen vrijwel al zijn raadgevers hem waarschuwen.

Sommige vooraanstaande Republikeinen hebben al laten weten dat zij zich niet zullen neerleggen bij het ontslag van Mueller. 'Het ontslag van Mueller zou het begin van het einde van Trumps presidentschap worden', voorspelde de Republikeinse senator Lindsey Graham.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden