Top van publieke sector moet fors salaris inleveren

De top van de (semi)publieke sector moet de komende jaren zwaar inleveren. Terwijl het kabinet het salarisplafond per 1 januari verder wil verlagen naar een ministerssalaris van 169 duizend euro, verdienen veel bestuurders in de zorg, het onderwijs en bij corporaties en toezichthouders nu nog meer dan de huidige 'balkenendenorm' van 230 duizend euro.

Best verdienende bestuurder is Klaas Knot, president van Nederlandsche Bank. Beeld epa

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning in de jaarverslagen van 119 (semi)publieke bedrijven en instellingen. Vooral bij de financiële toezichthouders DNB en AFM liggen de beloningen nog ver boven de norm. Acht van de tien bestuurders in de toptien van het Volkskrant-onderzoek werken bij De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. DNB-president Klaas Knot is met een brutosalaris van 422.573 euro (inclusief pensioen en onkosten) de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector.

Afbouwen tot plafond
De toptien wordt gecompleteerd door de bestuursvoorzitters Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding Nederland (363 duizend euro) en Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard (327 duizend euro). Ze gaan er de komende jaren flink op achteruit. Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen bestuurders hun huidige salaris vier jaar houden, om het vervolgens in drie jaar af te bouwen tot het plafond. Dat ligt nu op 230 duizend euro. Het kabinet wil dat per 1 januari geen bestuurder in de (semi)publieke sector meer verdient dan een minister. Dat is 169.425 euro, inclusief pensioen en onkosten, ruim een kwart lager dan de huidige norm.

Vooral in de zorgsector wordt nu nog te veel betaald: bij twintig van de 25 onderzochte instellingen lag het inkomen boven de norm. Bij de corporaties is dat ruim eenderde. Het aan banden leggen van de inkomens moet een eind maken aan de maatschappelijke verontwaardiging over hoge salarissen in de (semi)publieke sector. Nu het plafond flink wordt verlaagd, groeien de zorgen dat goede bestuurders voor het beter betalende bedrijfsleven kiezen. Het kabinet is daar niet bang voor.

Voldoende goede bestuurders
Maar volgens de Raad van State levert het kabinet geen bewijs voor de stelling dat voor een ministerssalaris voldoende goede bestuurders te vinden zijn. Ook vraagt het adviesorgaan zich af waarom de norm zo kort na de invoering van de wet vorig jaar, alweer fors wordt verlaagd.

Niet iedereen heeft er problemen mee. Zo leverden de nieuwe bestuursvoorzitters van de AFM (Merel van Vroonhoven), het VUmc (Wouter Bos) en de Universiteit Wageningen (Louise Fresco) salaris in; bij nieuwe benoemingen geldt het plafond per direct. 'Bij dit type functies gaat het niet om het salaris, maar om de drijfveren van de mensen', zegt Fresco. De bestuursvoorzitter in het Volkskrant-onderzoek met het meest bescheiden salaris is Arjan Schakenbos van Vestia, die vorig jaar 123.886 euro kreeg. Zijn veelbesproken voorganger Erik Staal verdiende meer dan een half miljoen euro, voor hij ten val kwam.

N.B.: In onderstaande tabel stond dat Marko Otten van Iselinge Hogeschool vorig jaar een inkomen had van 201.595 euro. Dat is onjuist. Otten is bestuurder van een holding, de Stichting IJsselgroep Educatieve Dienstverlening en Opleiding te Apeldoorn, waarvan Iselinge Hogeschool het enige publieke onderdeel is. Voor zijn werk voor Iselinge ontving Otten vorig jaar 40.349 euro.

Vandaag in de Volkskrant: Beschaafd salaris in aantocht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.