Top van pensioenfondsen ziet beloning fors stijgen

De kosten van de uitvoering van pensioenregelingen stijgen snel. Dat ligt vooral aan de fors hogere beloning van de bestuurders, directeuren en financieel specialisten bij onder meer ABP, PGGM en de pensioenfondsen voor de metaalnijverheid, de Nederlandse Spoorwegen en KLM....

De nieuwe voorzitter van het ABP, voormalig CDA-voorman Elco Brinkman, krijgt 25 procent meer vergoeding dan zijn voorganger, oud-minister Bert de Vries. Het ABP, het op één na grootste pensioenfonds ter wereld, beheert 327 miljard gulden voor de oude dag van ambtenaren.

De Vries was van 1997 tot juli van dit jaar voorzitter van het bestuur van het ABP. Dat vergde anderhalve dag per week. Daar stond 12,5 duizend gulden per maand ofwel 150 duizend gulden per jaar tegenover. Brinkman, die op 1 september voorzitter wordt, ontvangt bijna tienduizend gulden per maand ofwel 117 duizend gulden per jaar voor één dag per week. Met inbegrip van de arbeidsduurverkorting komt dit neer op een loonsverhoging van 25 procent.

Brinkman passeerde in de sollicitatieprocedure voormalig FNV-voorzitter Johan Stekelenburg, hoogleraar arbeidsrecht Paul van der Heijden en oud-CDA-staatssecretaris Yvonne van Rooij.

In zijn nieuwe functie leidt Brinkman het bestuur van vakbeweging en werkgevers. Zij hebben de eigen vergoedingen vorig jaar met bijna de helft verhoogd. De salariskosten stegen hierdoor van 1,2 tot 1,7 miljoen gulden.

Door de wisselingen acht het bestuur een studiereis nodig voor 'deskundigheidsbevordering', zo blijkt uit notulen. Begin volgend jaar zal waarschijnlijk een tiental van het in totaal negentienkoppige bestuur en de directie daarvoor naar 'het Verre Oosten' afreizen.

Drie van de vijf directieleden van het ABP die verantwoordelijk zijn voor het dagelijks beleid van het fonds, krijgen een 'zitvleesbonus' van één miljoen gulden per persoon als zij tot 2005 zullen aanblijven. De directeuren verdienen nu jaarlijks een half miljoen.

Het ABP staat hierin niet alleen. De Groningse commissaris van de Koningin Hans Alders, de kersverse voorzitter van het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM, kreeg bij zijn benoeming in maart een jaarweddde van 45 duizend euro, ofwel een ton in guldens toegezegd. Dat is 33 procent meer dan zijn voorganger Han Lammers. Die kreeg tot zijn overlijden in 2000 75 duizend gulden ofwel 34 duizend euro. Het voorzitterschap van PPGM kost een dag per week. De lonen van de driekoppige directie van PGGM stegen vorig jaar bijna 40 procent. Het bestuur verhoogde de eigen bezoldiging met 70 duizend euro naar 447 duizend euro per jaar.

Bij het pensioenfonds voor de metaal en technische beroepen - de metaalnijverheid - verdubbelde het bestuur van bonden en werkgevers vorig jaar de vergoeding aan zichzelf. Vorig jaar werd vier ton uitbetaald aan negen bestuurders. Die verhoging komt de kassen van bonden en werkgeversorganisaties ten goede. De uitvoeringskosten van de pensioenregeling voor 307 duizend werknemers stegen van bijna dertig miljoen gulden in 1997 naar 73 miljoen gulden vorig jaar.

Bij het KLM Pensioenfondsenkantoor, dat de pensioenregelingen bij de luchtvaartmaatschappij uitvoert, stegen de salariskosten vorig jaar met ruim 30 procent naar 1,3 miljoen euro vorig jaar. Bij de Stichting Spoorwegpensioenfonds, die de pensioenregeling voor NS uitvoert, stegen de 'beheerskosten' vorig jaar met 10 procent tot 448 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden