Top TNT en PostNL ontving miljoenen

De top van TNT Express en PostNL heeft vorig jaar na de splitsing van het bedrijf 12 miljoen euro aan extra beloningen ontvangen uit het afkopen van aandelen en optiepakketten. De aandelenprogramma's werden afgekocht met contant geld, terwijl de koersen van beide bedrijven vorig jaar onderuitgingen.

VAN ONZE VERSLAGGEVERWILCO DEKKER

AMSTERDAM - Voormalig TNT Post-topman Peter Bakker krijgt daardoor nog eens bijna negen ton, wat de totale kosten van zijn vertrek op 4,5 miljoen euro brengt.

Dat bleek maandag uit het jaarverslag van PostNL over 2011. De posttak van het gesplitste bedrijf draait op voor de extra betalingen aan het voormalige management, omdat het officieel de rechtsopvolger is van het voormalige TNT Post. PostNL is in totaal 4 miljoen euro kwijt, waarvan 1,2 miljoen euro aan het voormalige management. Die uitbetaling is pijnlijk, omdat het bedrijf bezig is duizenden postbodes te ontslaan. Bovendien weigert PostNL voorlopig geld bij te storten in het pensioenfonds, dat onder de vereiste dekkingsgraad zit.

Splitsing tot nu toe mislukking

De uitbetaling van de aandelen en opties in geld is verder opmerkelijk omdat het management zo beloond wordt voor de splitsing die tot nu toe is uitgedraaid op een mislukking. Het toenmalige TNT Post werd vorig jaar mei gesplitst onder druk van activistische aandeelhouders. Die hoopten dat het apart zetten van het 'saaie' postbedrijf PostNL zou leiden tot een bod op de internationale pakketbezorger TNT Express, waardoor een mooi rendement gemaakt kon worden. Dat snelle bod bleef uit, waardoor de koersen van TNT Express en PostNL vorig jaar tientallen procenten daalden. Het management had geen last van die gedaalde koersen, omdat de aandelenregelingen bij de splitsing werden 'gecasht'.

Dat levert voormalig TNT Post-topman Peter Bakker bijna negen ton op, naast ruim 1 miljoen euro voor andere posten rond zijn vertrek. Eerder werd al bekend dat hij een gouden handdruk kreeg van 2,6 miljoen euro. Dat leidde tot kritiek, omdat onder meer twee jaarsalarissen werden betaald, terwijl het volgens de regels voor goed bestuur maximaal een jaarsalaris mag zijn. In totaal heeft Bakker, die nu werk doet voor de Verenigde Naties, bij zijn vertrek 4,5 miljoen euro meegekregen.

Naast Bakker krijgen TNT-baas Marie-Christine Lombard en Post NL-topman Harry Koorstra ieder 182 duizend euro uit de afkoop van de aandelen. De totale beloning van Koorstra komt daardoor, en door een bonus van vijf ton, uit op ruim 2 miljoen euro, zes ton meer dan een jaar eerder.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kan zich voorstellen dat het 'cashen' van de aandelen niet goed valt. 'Dit bevestigt het beeld dat bestuurders goed voor zichzelf zorgen, in goede en slechte tijden', zegt een woordvoerder.

Economie Pagina 23

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden